Terug naar overzicht
19 maart 2012

En-kwestie: Klets uit je Jellinek (maart 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Onvoorstelbaar hoeveel onzinnige proefballonnetjes er wekelijks opgelaten worden. Over de politiek zal ik het maar niet hebben, enkele weken terug voorspelde ik al dat het vrijgeven van de tandartstarieven volledig averechts zou werken en als ik dat al voorspellen kan dan is het wel een heel slecht plan. Helaas voelt zelfs een gerenommeerd instituut als de Jellinek zich nu ook al verplicht om met een onnozel plan de publiciteit te zoeken.

Mocht u onbekend zijn met het fenomeen Jellinek dan kan ik u vertellen dat zij behandeling en zorg biedt aan mensen met problemen rond verslaving. De Jellinek probeert middels voorlichting leefstijl- en verslavingsproblemen te voorkomen hetgeen zondermeer toe te juichen valt. Ze zijn alleen even van het pad af geraakt voor wat betreft de voorlichting en zetten nu hun kaarten op oplichting. Hun voorstel is om de accijnzen op drank met 50% te verhogen. Dat werkt niet. Dat is hetzelfde als een politieagent die in het kader van inbraakpreventie zegt dat je geen dure spullen in huis moet hebben. Hetzelfde als een tandarts die in het kader van snoep verstandig preventief al je tanden trekt. Was de Jellinek een arbodienst geweest dan had ze de werkgever in het kader van verzuimpreventie geadviseerd al zijn werknemers weg te doen.
Verhogen van de prijs werkt alleen als je het onbetaalbaar maakt, maar in dit geval gaan we 4 cent per biertje meer betalen. Welkom in het Catshuis, meer niet. Zo kan ik het ook. Wedden dat ze de tip erbij doen om de opbrengst te gebruiken om de bezuinigingen in de GGZ te nivelleren?

Nu we het toch over onbetaalbaar hebben, er is weer mooi nieuws vanuit Brussel. In Europa mag je namelijk niet vervelend omgaan met zieken zoals wij dat in Nederland gewend zijn. Sinds jaar en dag wordt de vakantieopbouw hier bij ziekte beperkt terwijl Europa dat al vanaf 2006 niet aardig vindt. Omdat van alle Nederlandse ministeries alleen die van Financiën naar Europa luistert, is er bij Sociale Zaken iets te laat een belletje gaan rinkelen. Het gevolg is dat de Staat enkele honderden miljoenen kan uitkeren voor niet vergoedde vakantiedagen. Nou, de Staat dat zijn wij, dus dat gaan we voelen in de portemonnee. Ons geld moet naar onterechte vergoedingen voor onverdiende vakantiedagen.

Over een paar jaar zal ook nog blijken dat de WIA wordt afgeschoten door Europa. Dan kunnen alle arbeidsongeschikten naar de Staat met een verzameling oude sokken om te laten vullen. Ik zie de bui al hangen, dat gaan wij weer betalen. Opgeteld bij elkaar kosten falende hulpinstanties, slapende politici en onbegrijpelijke wetgeving ons een vermogen. Dat hadden we een stuk zinniger kunnen besteden. Aan een pilsje bijvoorbeeld. Hé! Het werkt dus wel!