Terug naar overzicht
07 oktober 2013

En-kwestie: Karl

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

U kent natuurlijk de Socialistische Partij (SP). Een partij die vooral klandizie heeft onder arbeiders. Dat is logisch want socialisme is uitstekend als je minder hebt en vervelend als je meer hebt; werkgevers hebben doorgaans meer en werknemers minder. Dat is overigens terecht want een werknemer erbij of eraf, daar wordt een werkgever niet zenuwachtig van. Verliezen een heleboel werknemers echter een werkgever dan zijn de rapen gaar. Het is dus zaak dat werknemers werkgevers tevreden houden. Het geëigende middel hiertoe is de gezagsverhouding.
 
Gezagsverhouding: een werknemer doet alsof de werkgever de baas is. Daar wordt een werkgever blij van. Vooral mannelijke werknemers zijn goed in de gezagsverhouding. Zij maken daarom meer promotie dan hun vrouwelijke collega’s en zijn dus vaker in de managementlaag te bewonderen. Vrouwen die daarover klagen moet maar leren luisteren. Mannen zijn zo goed in de gezagsverhouding omdat ze het gewend zijn. Ook thuis zijn zij gewend om een ander te doen geloven dat deze de baas is. Zo laat ik als mannelijke werknemer en echtgenoot zowel op kantoor als thuis iemand in de waan dat hij of zij de touwtjes in handen heeft. Maar u hoeft met mij geen medelijden te hebben, want het is gemakkelijk vol te houden. Dat komt omdat een klein deel van de dag, tussen kantoor en thuis in, ikzelf het baasje ben. Dan zit ik in de trein.
 
De Nederlandse Spoorwegen is nog van de klassenmaatschappij. Arbeiders worden vervoerd in den tweeden klasse. Een propvol stinkend hok waar je meestal moet staan omdat ook tassen van scholieren recht hebben op een zitplaats. Voor bazen is er echter de eerste klasse. Een oase van rust en ruimte op wielen waar de passagiers elkander vriendelijk toeknikken. Na een dagje gezagsverhouding neem ik als een echte eindbaas opzichtig plaats in de eerste klas. De paar extra euro’s zorgen ervoor dat ik me schathemeltje rijk waan. Ruim dertig minuten die mijn ene baas van de andere scheiden ben ik het heertje. Eenmaal uitgestapt transformeer ik weer in de onderdanige rol die van een goed echtgenoot slash werknemer verwacht mag worden.
 
Die roversbende van Roemer, nota bene de arbeiderspartij bij uitstek, heeft nu bedacht dat de eerste klasse uit het openbaar vervoer moet verdwijnen. Dan dus de hele dag onderdanig? Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Roemer bezin je! Ik kan me echt niet voorstellen dat Marx met een klasseloze maatschappij de NS in gedachten had!