Terug naar overzicht
17 september 2012

En-kwestie: Jokken is schokken (september 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Niet dat ik ooit op de site van de Nationale Vacaturebank kijk, laat dat gezegd zijn, maar ik las daar laatst een interessant onderzoek. Nu ben ik dol op onderzoeken en op de interessante nog wel het meest. Omdat ik de beroerdste niet ben zal ik de onderzoeksresultaten met u delen.
Het bewuste niemendalletje liet me weten dat maar liefst 60 procent van de werknemers zichzelf niet is op de werkvloer. Het nadeel van zo’n boude bewering is dat je vervolgens Acda en de Munnik’s: ‘mezelf niet en nooit geweest’ in geen anderhalve week meer uit je hoofd krijgt, maar dit terzijde. Tenzij u het nu ook in uw hoofd hebt, in dat geval mijn welgemeende excuses.

Werknemers zijn dus zichzelf niet op de werkvloer. Zo leert het onderzoek dat 1 op de 10 werknemers zegt: ‘de mindere kanten van zijn of haar persoonlijkheid te verbergen voor collega’s’. Dat betekent dus dat een deel van de collega’s nog erger is dan je al dacht. Die ellendelingen bewaren ook nog een portie narigheid voor thuis. Lekker. Je kijkt naar de foto’s op hun bureau met lachende kinderen daarop en je beseft ineens waarom ze lachen: papa is op kantoor! Eindelijk even verlost van het gesar van die ouwe die denkt dat-ie grappig is…
Erger is natuurlijk de logische conclusie dat 9 van de tien werknemers dus geen enkele moeite doen om de mindere kanten van zijn/haar persoonlijkheid te verbergen. Hup, gooi die bak ellende er maar uit. Ja, waarom zou je je best doen voor het stelletje hardwerkers om je heen die wel promotie maken hè? Zuurpruimen. En geen RI&E die er aandacht aan besteedt. Ongelooflijk.

De Nationale Vacaturebank weet verder te melden dat werknemers zelfs liegen om mee te kunnen praten met collega’s. Ik schrik daarvan. Zelf heb ik de stelregel slechts eenmaal te liegen bij een werkgever. Dat is tijdens de sollicitatie als er gevraagd wordt wat je salaris bij de vorige werkgever was. Ik vind dat eigenlijk geen liegen, meer creatief boekhouden. Maar mijn collega’s rijgen klaarblijkelijk het ene na het andere verzinsel aan elkaar om maar met me mee te kunnen kletsen. Wie kan je nog vertrouwen?? Je werkgever in ieder geval niet, want het afschuwelijke onderzoek meldt doodleuk dat 16 procent van de collega’s zegt: ‘wel eens seks te hebben gehad met zijn of haar baas’. Tja, als je dat leest ga je toch even om je heen gluren en helaas ook visualiseren. Ik dus vragen, maar u raadt al: mijn collega’s ontkennen subversieve handelingen bij, aan of met onze directeur te hebben verricht. Moet ik dat dan geloven? Of houden ze gewoon een mindere kant van hun persoonlijkheid achter?

Mijn besluit staat inmiddels vast. Mij zien ze hier niet meer in dit broeinest van list en bedrog. Ik werk voortaan thuis totdat de Arbowet is aangepast. Leugendetectors op ieder bureau. Liegen is een stroomstoot. Tjak zo 220 volt via de muis of bureaustoel door de leugenachtige lendenen: jokken is schokken. Dan maar niet meekletsen. Mindere kanten van de persoonlijkheid worden op de zaak ook niet meer getolereerd. Alles wordt opgespaard voor thuis, veel plezier ermee moeders. En seks met de werkgever wordt alleen nog toegestaan als de ondernemingsraad vaststelt dat het functioneel is. U kunt het binnenkort lezen in de eerlijkheidsparagraaf Arbowet 2013 die onze nieuwe minister van Sociale Zaken Henk Kamp gaat ontwikkelen. Zou hij ook stroom op de stoelen in de Tweede Kamer zetten?