Terug naar overzicht
24 november 2014

En-kwestie: Het mannelijk falen

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Uit recent onderzoek in opdracht van Asscher, blijkt dat mannen meer verdienen dan vrouwen. Nou ja, helemaal correct gesteld krijgen mannen een hoger salaris dan vrouwen voor hetzelfde werk. De verschillen zijn wel kleiner geworden dan in het verleden, maar dit hebben werkgevers gecompenseerd door fulltime meer te belonen per uur dan dezelfde uren die door een parttimer worden gedraaid. Vrouwen werken meer parttime, dus per saldo verandert er niets en blijft de loonkloof stabiel. Dit lijkt vreemd, maar er blijkt een uitstekende reden te zijn voor het apartheidsregime in de loonbetaling.

Men beticht mij wel eens van vrouwonvriendelijke stukjes in deze En-kwestie. Vanzelfsprekend word ik dan verkeerd begrepen, maar aangezien ik niet blind ben voor mijn eigen blinde vlek, heb ik boze brievenschrijfsters beloofd om in deze editie het mannelijk falen binnen onze prachtige sector aan de kaak te stellen.

Omdat ik ondanks verwoede pogingen dit falen ten enenmale niet heb kunnen ontdekken, ben ik te rade gegaan bij mijn collega Christa. Zij is een zeer deskundige docente, maar bovenal vrouw en derhalve expert op het terrein van mannelijk falen.

Christa heeft haar bevindingen over het tekortschieten van de Y-chromosomen in de verzekeringsbranche opgedaan tijdens de trainingen die zij verzorgt. Wat haar opvalt is dat wij mannen steevast onvoorbereid op de examentraining voor Wft Inkomen verschijnen.

Man: ‘Ik heb helemaal geen tijd om te studeren. Weet je wel hoe druk ik ben op kantoor? En dan wil ik ook nog wielrennen, met de mannen de kroeg in, mijn zomervakantie alvast boeken, met de motor op pad en op zondag alle (ja alle) voetbalwedstrijden kijken dus…’.

Verder blijken we slechte luisteraars:

Man: Heeft het examen ook open vragen?

Christa: Nee, gesloten.

Man: O ja, dus multiple choice.

Christa: Nee, ook getallen invoeren of begrippen.

Man: O ja, dus meerdere multiple choice…

Christa: zucht.

Man: of moeten we ook rekenen?

 

Verder blijken we tijdens trainingen niet zo geïnteresseerd te zijn in de stof. Met de overige mannen valt immers genoeg te bespreken over binnengehaalde klanten, verkochte polissen, behaalde bonussen en vettere bestelde leasebakken. Christa concludeert dat vrouwen altijd keurig hun huiswerk hebben gedaan. Mannen daarentegen trekken tijdens de opleiding de syllabus uit de verpakking en staren haar vol verwachting aan met de vraag hoe Christa het voor mekaar gaat krijgen dat zij hun diploma gaan behalen.

Dit lezende zou je kunnen concluderen dat de man lui en gemakzuchtig is. Ik vind dat een onterechte benadering. Mannen doen weliswaar minder dan vrouwen. Wij doen dat echter omdat we een onbegrensd geloof hebben in de goede afloop als er vrouwen bij het verhaal betrokken zijn. Dat mannen nog steeds 8 procent meer betaald krijgen dan vrouwen voor hetzelfde werk, kan dan ook maar één ding betekenen: Het is een beloning voor ons onverwoestbare vertrouwen in de vrouwelijke collega’s!

Dankzij de vrouwen in onze sector komt dus alles goed en krijgen wij ook nog eens meer betaald. Vanaf deze plaats wil ik jullie dan ook heel hartelijk bedanken!

p.s. als je er langer dan een seconde over nadenkt is het verschil in beloning natuurlijk te gek voor woorden. Als we dan toch enige vorm van falen moeten vaststellen dan is het wat mij betreft dat.