Terug naar overzicht
24 februari 2014

En-kwestie: Het grote complot

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Jarenlang heb ik gedacht dat ik gek was, of in ieder geval dat overmatig gebruik van genotsmiddelen mijn, van nature al niet rijkelijk aanwezige, hersencapaciteit had aangetast. Niets is minder waar. Er is niets mis met mij, ik ben slechts slachtoffer van het grote complot. U ook. Tenminste als u man bent.

‘Ons mannen’ wordt vanaf het moment dat we een serieuze relatie aangaan met een vertegenwoordigster van de andere sekse ingeprent dat we niet luisteren. Nooit. Dit terwijl we juist altijd luisteren. We praten niet, maar dat is een ander verhaal, luisteren kunnen we echter uitstekend. Toch worden we regelmatig verrast door onze eega’s. Dat komt door het grote: “Dat Heb Ik Je Al Gezegd”-complot dat al eeuwenlang van moeder op dochter wordt doorgegeven. Het complot blijkt in de praktijk het geëigende verbale gereedschap om het bouwwerk van vrouwenhegemonie te voltooien. Ik geef u een voorbeeld van hoe het werkt.

Je zit tevreden te zijn met jezelf, je krant en het resultaat van je voetbalclub als ineens je wederhelft de kamer binnensluipt. Zij vraagt poeslief: “zullen we over een halfuurtje dan maar de auto in stappen?”. Manlief antwoordt dan: “huh?”, waarna moeders zucht en venijnig ratelt: “Doe niet zo raar, je weet toch dat we naar mijn ouders gaan, dat heb ik je gisteren nog gezegd.”

Natuurlijk is er gisteren helemaal niets gezegd, dat weet je 100% zeker, maar als je vervolgens de fout maakt ook maar licht te fronzen, dan ben je aan de beurt. Een half uur later zit je met heftig suizende oren vertwijfeld over het stuurwiel naar de weg richting onzalig oord der schoonfamilie te turen. Je bent er weer ingetrapt.

En beste mannenbroeders uit het verzekeringswezen, het blijft niet beperkt tot den privésituatie. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft namelijk nieuw personeel aangesteld. Een NS-directrice (zonder con) wordt de nieuwe topvrouw van de toezichthouder. U gaat dus achteraf horen dat u niet geluisterd hebt naar berichten die u voor het eerst hoort. Dat gaat geld kosten.

Maar goed, u bent gewaarschuwd. Kom dus later niet met die flauwekul dat er niets tegen u is gezegd.