Terug naar overzicht
10 februari 2014

En-kwestie: Harmen-Jan en Erwin

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Op deze plaats wil ik graag publiekelijk mijn excuses aanbieden aan Harmen-Jan en Erwin. Sorry jongens; ik had het niet moeten doen. Excuus, maar houd nu alsjeblieft op, jullie punt is gemaakt.

Misschien moet ik de overige lezers een kleine toelichting geven op mijn knieval.

Ik heb vroeger iets doms gedaan. Op de middelbare school waar ik enkele jaren geleden een jaar te veel heb gespendeerd, had je de havo en het vwo. Een wereld van verschil die twee; de grondhouding bij de gemiddelde havist was carpe diem, terwijl de vwo-student doorgaans meer van het type memento mori was. Ik belande op de afdeling havo en dus lang leve de lol. Onderdeel van dat plezier was het pesten van de nerds van het vwo, waaronder Harmen-Jan en Erwin. Dom. Terwijl deze onschuldige bollebozen aan kapstokken werden gehangen, onder schuim uit de poederblusser werden bedolven en tevergeefs naar hun fietszadel zochten, dachten zij: ‘wacht maar, onze tijd komt nog wel’. 

Nou, hun tijd is overduidelijk aangebroken. Zij hebben een mooie baan op het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid bemachtigd. Net als de meeste van mijn voormalig klasgenoten heb ik met veel enthousiasme geprobeerd om met zo min mogelijk moeite zoveel mogelijk geld binnen te harken en ben uiteindelijk in de verzekeringen beland. Inkomensverzekeringen in mijn geval. Daar hebben Harmen-jan en Erwin blijkbaar lucht van gekregen. Zij voelden dat hun moment van zoete wraak daar was en hebben, om mijn tekort schietende intelligentie te tarten, het Ministerie van SZ&W omgeturnd in het Mysterie van SZ&W. Zo hebben zij een nieuwe premievaststelling Whk bedacht:

1 – (loonsom werkgever – loonsom laag) * sectorpremie + loonsom wg – loonsom laag * ind. premie

            loonsom hoog – loonsom laag                           loonsom hoog – loonsom laag  

Slapeloze nachten heb ik er van gehad. Bedankt jongens, leuk. En net nu ik denk: het staat quitte, ze hebben hun lol gehad, doen de heren er een schepje bovenop met de quotumregeling. Om te berekenen hoeveel werknemers met een arbeidsbeperking aangenomen moeten worden hebben ze de volgende formule bedacht:

(aantal banen nulmeting + baanafspraak cumulatief in jaar t) X gemiddeld aantal verloonde uren doelgroep

Aantal werknemers jaar t totaal x gemiddeld aantal verloonde uren werknemer

Tjonge jonge, helden. Dus nogmaals, Harmen-Jan, Erwin, sorry! En houd nu alsjeblieft hiermee op!

 

Nerds.