Terug naar overzicht
24 maart 2014

En-kwestie: Geldbewustzijn

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Wij mannen zijn over het algemeen zelfbewuste types. We vinden dat we beter kunnen voetballen dan Van Persie, meer salaris zouden moeten verdienen dan Messi en vooral: knapper zijn dan Pellè. Vrouwen hebben dat minder. Zij vinden over het algemeen hun vriendinnen knapper en beter; dat zeggen ze elkander in ieder geval. Er is iets dat vrouwen echter meer zijn dan mannen. Waar de man zelfbewust is, mag de vrouw gerust geldbewust worden genoemd.

Vrouwen houden van geld en dan vooral het onderdeel uitgeven. Het verschil in financieel inzicht tussen de seksen valt samen te vatten in twee zinnen: De man zegt: ‘we hebben helaas geen geld voor die nieuwe televisie van duizend euro.’ De vrouw denkt: ‘hé, er is ineens duizend euro over!’ en gaat onmiddellijk shoppen. Leuk, nieuwe laarzen.

Het probleem beperkt zich niet tot de huiselijke beslommeringen. Neem bijvoorbeeld onze toezichthouder: de Autoriteit Financiële Markten. De AFM wordt pas over een week voor het eerst door een vrouw geleid en nu is al bekend geworden dat de toezichtskosten van AFM omhoog gaan. De overheid zag de ellende al aankomen en heeft een wetsvoorstel ingediend die regelt dat de overheid niet meer meebetaalt aan de kosten van het AFM toezicht. U begrijpt dat die feiten aan elkaar linken gevoelig ligt bij de helft van de lezers, dus mag u zelf de conclusie trekken. Ik heb al genoeg gedoe in de financiële privésituatie

Eergisteren was het weer zover. Mevrouw Vluggen was naar de haarstyliste geweest. Normaal komt zij dan thuis met twee minuscule tubetjes haarverzorgingsproducten ter waarde van een half maandsalaris. Nu was het anders, ze kwam aangefietst met drie dozen vol op haar bagagedrager en nog een onder de arm. Hysterisch gilde ze bij binnenkomst over het voordeel dat haar ten deel was gevallen: Normaal gesproken kostte een potje haarmeuk € 35,- maar alleen vandaag mocht ze er drie voor € 120 meenemen. Enfin.

Gelukkig heb ik al die producten niet nodig. Zelfs zonder brylcreem zit mijn haar namelijk al beter dan dat van Pellè.