Terug naar overzicht
14 juli 2014

En-kwestie: Duo-baan

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Toen mevrouw Vluggen begon te gillen en schelden vanuit de badkamer, moest ik denken aan Wft Inkomen. Het één had namelijk met het ander te maken. Wij zijn een goede week geleden verhuisd en onderdeel van die operatie was een vlekkeloze verbouwing, inclusief plaatsing van een nieuwe cv-ketel. Nu bleek al snel, dat onze kranige ketelaanwinst een eigen willetje had. Op momenten dat het hem wel, en ons volledig niet uitkwam, staakte de ellendeling de warmwatervoorziening volledig.

Dus den installateur maar eens gebeld. Nee, we moesten niet hem, maar de elektricien hebben stelde deze. De ketel was namelijk goed, maar het nieuwe stopcontact deugde niet. De elektricien dacht daar na urenlang onderzoek anders over en wees ons terug richting installateur. Deze kon niets vreemds vinden en stelde voor de elektricien naar de meterkast te laten kijken. U begrijpt, we zijn een aantal dagen met deze stoelendans druk geweest.

Een aantal dagen is een kleinigheid vergeleken met de 5 maanden die ik inmiddels zoet ben met Wft Inkomen. Natuurlijk was ik als fervent fan van inkomensverzekeringen haantje de voorste bij het afleggen van de nieuwe toets. In januari dus snel ingeschreven bij een privaat exameninstituut naar keuze. Deze stuurden een prachtig reglement waarin, naast de nodige verplichtingen, bedreigingen en sancties, ook stond vermeld dat binnen 48 uur de voorlopige- en binnen 8 weken de definitieve uitslag bekend zou zijn. Medio februari zat ik vol verwachting achter de examen-pc  teneinde mijn competenties en vaardigheden op multiplechoice-wijze te bewijzen. Daarna begon het wachten. Ik geef u een (voor zover mogelijk) verkort verslag van de afgelopen maanden.

Een dag na de beloofde 48 uur was er geen voorlopige uitslag binnen. Gebeld met het exameninstituut. Deze ging informeren bij de dienst uitvoering onderwijs (DUO) die zich niet met de examinering, maar wel met de vragen en de uitslag bezighoudt. Enkele uren later kreeg ik van DUO de voorlopige uitslag gemaild. Een dag later mailde het exameninstituut echter dat DUO de voorlopige uitslagen nog niet kon meedelen, de vertraging was onbekend. De definitieve uitslag was gek genoeg binnen 7 weken binnen en het certificaat zou worden opgestuurd. Drie weken later maar eens gevraagd bij het exameninstituut waar dat ding dan bleef. Ze gingen informeren bij DUO en hoera: uiterlijk twee weken later moest ik hem hebben. Vier weken later maar weer gemaild. Mijn mail werd door het exameninstituut doorgezet richting DUO, maar is blijkbaar nooit aangekomen. Twee weken later eens via een ander kanaal DUO benaderd. DUO riposteerde dat het exameninstituut de adressenbestanden niet op orde had, maar dat het certificaat  deze week zou volgen.  Een week later het exameninstituut gemaild, maar die hadden nog niets vernomen. Inmiddels is er weer een week voorbij en heb ik mijn adreswijziging met trillen en beven bij het exameninstituut achtergelaten. Dit gaat niet goedkomen.

Assurantiemagazine meldt dat Dijsselbloem het nieuwe Wft-examen ‘effectief, redelijk en billijk’ vindt. Over die laatste twee kwalificaties mogen andere verzekeringsfanaten op AMweb los gaan, dat het effectief is durf ik inmiddels te bestrijden. Bij de uitvoering van het Wft-gebeuren zijn net als bij mijn cv-ketel teveel partijen betrokken.

Eigenlijk is het gewoon geen duo-baan.