Terug naar overzicht
02 februari 2015

En-kwestie: Duimstok

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Financiële dienstverleners zijn meestal ‘Alpha’-georiënteerd en zijn vaak van het mannelijk geslacht (alpha-mannetjes), of anders met veel mannelijke kenmerken behept. Deze Alpha’s zitten midden in de spannende apotheose van een groot Wft-Inkomen-complot, de meesten zonder dat ze het zelf door hebben. Het zal u niet verbazen dat ik die hele Wft-samenzwering van een aantal Ministeries wel in de smiezen heb. Het gaat allemaal om rekenen.

Inkomensadviseurs zijn doorgaans slimme mensen. Als er iets niet klopt in de sociale zekerheid, zoals bijvoorbeeld de gehele financiering van de WGA om zo maar eens iets te noemen, dan voelen ze dat aan hun water en doen er wat aan. Inkomensadviseurs laten zo werkgevers massaal WGA eigenrisicodrager worden, waarna inkomensverzekeraars die WGA-markt weer finaal om zeep helpen. De overheid mag het oplossen en is daar niet van gediend.

De ministers van SZ&W, Financiën en Onderwijs zijn daarom bij elkaar gaan zitten. Wat ze voor oplossing bedacht hebben? Alpha’s moeten Bèta’s worden. Bèta’s zijn namelijk niet lastig, daar kan je best op rekenen. Stap 1 was om een Wft-examen in te voeren waarbij vaardigheden centraal staan in plaats van kennis. Concreet betekent dit: lekker rekenen. Voorbeeld van een examenvraag:

‘een trein vertrekt om 10:00 vanuit Apeldoorn met 60 kilometer per uur richting Amersfoort en een andere trein vertrekt om 10:15 vanuit Amersfoort met 120 kilometer per half uur richting Apeldoorn. Hoeveel WGA-flex premie betaalt de NS?’ Dat werk.

Het gaat tot nu toe uitstekend met de sectorhervormingsplannen van onze gezagsdragers. Slechts een zeer beperkt deel van de geëxamineerden, overwegend bestaande uit Bèta’s, legt de rekentoets succesvol af. Over een aantal jaar denkt onze sector niet meer na en kan uitstekend rekenen.

Nu zult u zeggen: maar zo sterft onze sector toch uit? Er blijven immers onvoldoende voor het examen geslaagde inkomensadviseurs over.

Ook daar is over nagedacht. Gelijktijdig met Wft-inkomen is namelijk een rekentoets geïntroduceerd in het voortgezet onderwijs. We zijn dus verzekerd van voldoende aanwas van jonge Bètaweters in verzekeringsland. Joepie.

Al die nadruk op rekenen heeft gelukkig ook zijn goede kanten, want geef toe; bij de meesten van ons is het ook best belabberd gesteld met rekenen en meten. Neem mijn werkgever, verder een bijzonder aardige kerel overigens, die aan het klussen is geweest met zijn gloednieuwe zaag. Op gevoel plaatste hij zijn linkerhand neer op de te zagen plank. Met evenveel gevoel, zonder eerst even met een duimstok de gepaste afstand te berekenen, begroef hij met kracht en zelfverzekerdheid de nog maagdelijke zaagtanden in zijn linker duim. Het resultaat was een bloederige chaos en een duim die volledig ten onrechte alleen nog opwaarts gericht kon worden[1]. Al dit leed enkel en alleen veroorzaakt door te veel Alpha en te weinig Bèta.

Gelukkig is de troep opgeruimd en de handel weer aan elkaar genaaid. De duim is mooi met een end hout gespalkt; Janthony heeft nu dus zijn eigen duimstokje. Hee, best handig eigenlijk voor bij het Wft examen!

 

[1] nb: liever geen bloemen, maar beterschapskaartjes zijn welkom op de Deventerstraat.