Terug naar overzicht
29 oktober 2012

En-kwestie: Dozen (oktober 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Mijn geestesgesteldheid beweegt zich tussen wanhoop en razernij. Lieve mensen, wat bezielt Albert Heijn om hun producten in de doos in de schappen te zetten? Waarom transformeert de kruidenier van exquise producten in een oostblokplaza met pallets? Na een week van overpeinzingen denk ik dat ik eruit ben. Het is natuurlijk de schuld van bedrijfsartsen.

CapGemini heeft becijferd dat gezonde werknemers jaarlijks 2,6 miljard euro opleveren door minder ziekteverzuim en 6 miljard euro door een hogere arbeidsproductiviteit. Hoe kom je aan gezonde werknemers? Als iemand het moet weten is dat de bedrijfsarts die in werkelijkheid werknemersarts is. Maar de bedrijfsarts weet het dus niet. Samen met de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) ontwikkelde VUmc de richtlijn “Balans in beweging en voeding op de werkplek". Het enige resultaat van deze richtlijn is dat er meer fruit wordt gegeten op de werkplek. Altijd een plezierig uitzicht, zo’n collega met een sappige peer tegenover je. Goed.

Op de werkvloer schiet het natuurlijk niet op met dat voedingsgedoe. Collega’s maken zich populair door een grote pot drop op hun bureau te zetten. Een werkoverleg moet altijd samengaan met traktaties (u weet nu waar het woord lulkoek vandaan komt) en als er niemand jarig is dan wordt er wel een reden gevonden: iemand is 8½ jaar in dienst, er zijn minder mensen dan voorgaand jaar ontslagen of de helft van de werkweek zit erop. Hup laat de tompouces maar aanrukken, of saucijzenbroodjes als het een middagsessie betreft. Mijn werkgever, ik noem geen naam, gaat voor traktaties zelfs zo ver dat hij er nieuwe werknemers voor aanneemt. Na de proeftijd trakteren, hup appeltaart graag. Volgens de queteletindex lijd ik inmiddels aan morbide obesitas.

De bedrijfsarts heeft nagedacht en kwam tot de conclusie dat de westerse wereld vol is van dikke mensen en het oosten niet. Hoe komt dat? Nou, vergelijk een filiaal Albert Heijn XL, met een supermarkt zoals deze er in Kazachstan tijdens het regime van Brezjnev uit zag. We hebben hier te veel en te lekker. Zeg nou zelf, moet er in de supermarkt werkelijk pave campagnard liggen of is een grof volkoren ook prima? Los daarvan, als je in zo’n oostbloksupermarkt met stapels dozen loopt, wil je zo snel mogelijk weg en koop je dus minder.

De bedrijfsarts is volgens mij met de Heijn-directie in gesprek gegaan en heeft hen een winwin-situatie voorgeschoteld: de supermarkt gooit de dozen in de winkel en bespaart zo op vakkenvullers, de bedrijfsarts heeft gezonde werknemers. Een doemscenario vind ik het, maar u hoort mij niet klagen. Over een half uur begint ons werkoverleg. Benieuwd wie er dit keer waarom trakteert!