Terug naar overzicht
09 september 2013

En-kwestie: De lading dekken

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Adfiz heeft vorige week geconcludeerd dat AFM er niets van snapt, tenminste waar het gaat om de budget AOV. AFM twijfelde aan het nut van deze prachtige verzekering en Adfiz heeft nu zeer stoer geformuleerd dat deze verzekering ‘soms wel degelijk zinvol’ is. Gelijk hebben ze. Er is niets mis met de budget AOV, behalve met de naam ervan.
 
Als een onwetende burger de term Budget AOV wordt voorgeschoteld, dan denkt-ie aan een goedkoop polisje voor de consument met een kleine portemonnee. Daar is deze beperkte polis natuurlijk totaal ongeschikt voor. Een staatslot moet je ook alleen kopen als je geld overhoudt. De budget AOV is precies het tegenovergestelde van zijn naam: een polis voor rijke zelfstandigen die alleen bij bepaalde calamiteiten wat extra financiële armslag wensen. Het zou dus de ‘budget zat AOV’ moeten heten.
 
De wereld van inkomensverzekeringen is doorspekt met dit soort vlaggen die de lading niet dekken. Zo is de WGA eigen risicodragersverzekering een verzekering waarbij je geen eigen risico voor de WGA meer hebt. We hebben een verzuimverzekering stop loss, waarbij je al van tevoren weet dat de grootste loss niet stopt, maar voor de verzekeringnemer moet zijn. Meer recent is de WGA hiaat verzekering ontwikkeld. Er is geen enkele WIA aanvullingsverzekering die bij arbeidsongeschiktheid voor een groter hiaat in het huishoudboekje zorgt dan die hiaatverzekering.
 
Inkomensverzekeraars geven dus consequent misleidende namen aan hun product, maar daar hoor je de Autoriteit Financiële Markten nou net niet over. Ik begrijp dat wel. Autoriteit, dat is volgens het woordenboek de toestand dat mensen naar je luisteren door je positie en je kwaliteiten. Als de Autoriteit Financiële Markten de inkomensverzekeraars aanspreekt op verkeerde benamingen, dan zou dat nogal een gevalletje ‘pot verwijt de ketel’ worden.