Terug naar overzicht
16 november 2015

En-kwestie: De bibbers

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Vorige week heb ik weer juichend gebruik gemaakt van ‘Magister’. Magister is een online applicatie die gratis de schoolresultaten van je kroost verlinkt. Vroeger waren onze ouders nog afhankelijk van onze eerlijkheid. Bijgevolg had je als scholier slechts drie vervelende dagen in een schooljaar. Tweemaal een ouderavond en eenmaal als je aan het einde van het schooljaar je rapport mee naar huis kreeg. Bij alle drie de gebeurtenissen waren je ouders onaangenaam verrast; je had immers verteld dat het best goed ging op school. Leugentjes om bestwil, want anders kon je je sociale leven wel gedag zeggen.

Gelukkig hebben pubers anno nu, zelfs onze digitale dochter, ook behoefte aan een sociaal leven. Afgelopen vrijdag bestond de sociale behoefte van zowel zoon nr. 1 als dochter dennengeur uit een ‘chill’-bijeenkomst met klasgenoten. Zoals iedere ouder weet gaat een goed sociaal leven hand in hand met een uitmuntende cijferlijst, dus vroeg ik of er nog huiswerk gemaakt moest worden. Zoon nr. 1 antwoordde zijn gebruikelijke: ‘huh?’ en dochterlief verzekerde dat ze alles al af had tot en met medio volgende week.

Niet voor een gat te vangen vervolgde ik ons plezierige gesprek met de vraag of er nog nieuwe cijfers bekend waren. Na twee ontkennende repliekjes pakte ik de i-pad en verzuchtte: es kijken wat Magister te melden heeft…

Wat zo’n schijnbaar onbetekenend zinnetje kan aanrichten in een rood-wit gespikkeld puberhoofdje is opmerkelijk. Twee bibberende wrakjes stonden voor me te stamelen dat de hele klas nog slechterdere cijfers dan hen (als ons) had en dat de docent het niet goed had uitgelegd en dat het verkeerde hoofdstuk als huiswerk was opgegeven, en, zo, voort.

Ik houd zeer van Magister; een instrument om je kinderen de bibbers te geven is sinds het afschaffen van lijfstraffen de uitkomst voor iedere vader. Het weegt bijna op tegen de afschaffing van de B.I.E.R.-lijst.

Een B.I.E.R.-lijst is een overzicht voor werkgevers die WGA-eigenrisicodrager worden. Een eigenrisicodrager krijgt van het UWV namelijk de lopende WGA-uitkeringen met een strik eromheen mee. Om nare verrassingen tegen te gaan stuurt UWV op verzoek een bijlage waarop al deze uitkeringen netjes vermeld staan. Prachtig. Nog mooier is de naam van de bijlage: Bijlage Inlooprisico Eigen Risicodragen. Inderdaad B.I.E.R! 

Helaas wordt de WGA-financiering gewijzigd en is er straks geen inlooprisico meer, hetgeen het einde betekent van de B.I.E.R.-lijst. Het wordt zelfs omgedraaid: werkgevers gaan extra betalen voor WGA-uitkeringen als zij terugkeren bij het UWV. Zij moeten dus eigenlijk een lijst met WGA-uitkeringen  krijgen als ze willen stoppen met eigenrisicodragerschap. Waarschijnlijk is die lijst straks op te vragen bij UWV onder de noemer Bijlage Inlooprisico Bij Beëindiging Eigen Risicodragen.  Inderdaad de B.I.B.B.E.R.-lijst! Het UWV heeft zijn eigen magister, je zou er toch de bibbers van krijgen.