Terug naar overzicht
27 oktober 2014

En-kwestie: Continu

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Permanent Actueel moeten we zijn, wij inkomensadviseurs. Dat houdt dus in dat we continu in de weer zijn om onze kennis op peil te houden. Een leven lang leren hoeft men ons niet meer te leren. Als je immers een dag niet oplet dan mis je met het huidige kabinet zomaar een wetswijziging of elf.  Wat dat betreft zou het eigenlijk wel fijn zijn als we één middagje in de week aan scholing konden besteden, even het klaslokaal in of desnoods een terras op met wat leerwerk. Werkgevers worden daar over het algemeen niet vrolijk van.

Hoe dan ook; permanente educatie staat in verzekeringsland hoog in het vaandel. Dat lijkt nu over te waaien naar het basisonderwijs. Deze sector, die al meer dan 10 jaar door min of meer vrouwelijke ministers wordt bestuurd, begrijpt het uiteraard niet.

Al eerder heb ik op deze plaats mogen klagen over de gevolgen van de volledig voltooide feminisering van het basisonderwijs. Vanaf volgend jaar kan ik daar nog een klacht aan toevoegen. Er wordt bij wijze van permanente educatie een continurooster ingevoerd op de basisschool van zoon nr. 2. Continu school klinkt hoopvol, maar de praktische uitwerking houdt in dat de bolleboos met zijn vriendjes een uur eerder naar buiten worden geschopt. Ouders, los het maar op, succes ermee.

Continurooster. Dat is niet continu, dat is af en toe. Het moet een tropenrooster heten. Vroeger als het 50 graden Celsius was ging de school ook extra vroeg uit. Blijkbaar hebben de onderwijzeressen het nu continu heet. Het zullen de opvliegers zijn gezien de gemiddelde leeftijd van het juffenbestand.

Wij continu lerende en werkende ouders zitten met de brokken. Maar volgens mij heb ik een oplossing. Het initiatiefwetsvoorstel Flexibel werken is namelijk onlangs goedgekeurd door de Tweede Kamer. Dit betekent dat werknemers straks het recht krijgen om een verzoek in te dienen voor andere werktijden en een andere werkplaats. Het mooiste is dat werkgevers dit verzoek niet zomaar mogen afwijzen!

Laten we als verzekeringsmannen de handen ineenslaan en een verzoekje indienen bij de baas. We gaan viereneenhalve dag in de week ‘op kantoor’ werken. Dan blijft er p.p. één middag over die we om beurten kunnen spenderen op de basisschool. Vanaf ongeveer twee tot zes nemen we het over van de juf! Hup, een beetje mannelijke tucht door het klaslokaal: ‘zitten en stil wezen!’. Voor in de klas kunnen wij onszelf intussen permanent actueel houden. Tenzij het heel warm is natuurlijk, dan nemen we ons leerwerk mee naar het terras!