Terug naar overzicht
04 februari 2013

En-kwestie: Cito (februari 2013)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Deze week staat huize Vluggen bol van de spanning. Dochterlief neemt deel aan de Cito-keuring. Ondanks dat ze afgelopen weekend haar best heeft gedaan heel erg ziek te lijken, gaat deze week haar toekomst bepaald worden. De uitslag van de Citotoets gaat voorspellen of ze een gelukkige huisvrouw wordt, of dat ze een hittepetit met een ‘R’ wordt, die in de toekomst met haar jaarclubgenootjes de raden van bestuur van banken zal vullen. En nu we het toch over banken hebben…

Zo’n bankierseed is een fantastisch idee. Mannen die blijkbaar zonder enig verstand van zaken mijn geld devalueren hoor je collectief voor aap te zetten. Ik geloofde hen wel, die 477 stropdassen van Adfiz met hun twee vingers in de lucht, maar met bankbestuurders is het anders. Wat mij betreft leggen ‘ze’ iedere week een eed af, maar zelfs driemaal daags weegt zo’n babbeltje over integriteit niet op tegen een SNS-je. Leuk hoor, dat ik weer ongevraagd aandeelhouder wordt van de zoveelste bank, maar die € 220 had ik beter kunnen besteden. Wat aandelen kopen of zo.

Volgens mij gaat het mis omdat de verkeerde mensen als bestuurslid worden aangesteld. Ze missen eenvoudigweg de juiste karaktertrekken, intelligentie en opleiding om op integere wijze vermogen te beheren. Het lijken steevast mannen te zijn die na gymnasium of atheneum een mooie studie in Leiden volgen en vervolgens gestaag carrière maken in de financiële sector. Iedereen die wel eens een feestje van een studentencorps heeft mogen aanschouwen, zal zijn geld in een ouwe sok onder het bed verstoppen.

Bankieren is eerlijk en eenvoudig werk. Daar hoort een gedegen middelbaar beroepsopleiding bij. MBO sparen klinkt wel vertrouwenwekkend. Ik ben bang dat dit voor mijn kleine meid niet is weggelegd. Als ik het een beetje goed inschat wordt het atheneum. Hoe moet ik haar behoeden voor financiële verleidingen en hoe houd ik haar op het integere pad? Je zou toch bijna hopen dat ze haar toets verprutst. Kan ze tenminste lekker de verzekeringen in.