Terug naar overzicht
11 mei 2015

En-kwestie: Afkortingen

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In de wondere wereld van arbeidsongeschiktheid struikel je over de afkortingen. Werknemers krijgen RSI (of KANS) ondanks ARBO en vliegen vervolgens via Wulbz. of eigenlijk Wvl, en ZW langs UWV de WW, IVA of WGA in. Niet verwonderlijk dat menig professional het spoor bijster is. Neem bijvoorbeeld de verzekeringsartsen van het UWV.

Of tandartsen.

Tandartsen doen ook aan WIA. Bij hen staat het voor Wintersport in Aspen. Daar moet je natuurlijk wel genoeg armslag voor hebben, inderdaad WGA. Hoe dat gaat weet ik sinds vorige week, dankzij een piepklein kiesje waar een jaar of tien geleden een wortelkanaalbehandeling op is uitgevoerd.

De tandarts heeft de kies destijds wat te enthousiast gevuld, zodat het vulmateriaal in het kaakbot terecht kwam. De rekening werd eveneens wat te enthousiast aangeboden. Uiteindelijk is de kaak zo gaan ontsteken dat ik vorige jaar huilend richting tandarts nummer twee kroop. Deze heeft geprobeerd de ontsteking door de wortels door naar buiten te knijpen. Dat is niet volledig gelukt, maar wel volledig in rekening gebracht. Een endodontoloog heeft voor de zekerheid de kanaalbehandeling nogmaals uitgevoerd. Uitgaande van het tarief gaat de endodontoloog meerdere malen per jaar naar Aspen. Uiteindelijk maar naar de kaakchirurg. Deze kloeke jongedame heeft, terwijl ik weerloos in de stoel lag, ontdaan van ieder restje stoerheid, het kaakbot open geboord en de ontsteking inclusief grote delen van de wortels naar buiten geschept. Toen de boel weer dichtgenaaid was vertelde ze dat de kies waarschijnlijk overdwars gebroken is en niet meer te redden valt. Op het prikbord achter haar zag ik een jolig wintersportvakantiekiekje van de chirurg samen met haar jaarclubje.  Eén klein kiesje zorgt al jaren voor het Inkomen Van Artsen. Voor de familie Vluggen derhalve geen wintersport, maar Wandelen In de Achterhoek.

Conclusie: het kost Wel Geld Allemaal maar enige Invloed is Volledig Afwezig. En dat brengt ons terug bij de verzekeringsartsen van UWV.

Verzekeringsartsen kennen zo goed als nooit IVA toe, blijkbaar Ingewikkeld Voor Artsen. Zij weten daarnaast dat de afkorting WGA niet staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidgeschikten maar voor Wordt vast Gauw Arbeidsgeschikt, hup. Werkgevers Gaan Afbetalen.

Ieder jaar stromen er echter meer WGA’ers alsnog de IVA in. Mijn Wellicht Gevoelige Aanname is dan ook dat we Wel Goede Afkortingen hebben, maar zitten met Incompetente Verzekeringsartsen (IVA’s).