Terug naar overzicht
15 oktober 2012

En-kwestie: Afdeling Zorg (oktober 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Als u iets in de verzekeringen doet, zal het u waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat we van het ministerie van Wft weer wat deskundiger moeten worden. Iedereen moet vanaf 2014 aantoonbaar verstandiger zijn, behalve natuurlijk degenen die werken voor een zorgverzekeraar. Waarom de zorgmedewerker niet? Hoor ik een enkeling vragen, welnu dat komt omdat de zorgverzekering geen advisering behoeft. Afdeling Zorg krijgt daarom zijn eigen Wft module, een kleintje, een minimoduuletje. Een micro-Wfteetje.

Ga maar na, de zorgverzekering is een product dat bij alle aanbieders hetzelfde is en de Nederlander kiest ergens de goedkoopste, vervolgens de middelste van de drie beschikbare aanvullende verzekeringen en switcht vervolgens net zo vaak van zorgverzekeraar als van energieleverancier. Bij schade geldt een eigen risico, vervolgens een eigen bijdrage, een beperkt aantal behandelingen en uiteindelijk wordt een klein percentage van de rest vergoed.

Zorg is geen adviesmarkt. Al jaren wordt gedreigd dat er wel zeker wat te kiezen en dus te adviseren valt. Dan wordt het contracteerbeleid van de concurrent als zwaard van Damocles gepresenteerd; als je ziek wordt moet je 600 kilometer fietsen aleer je het enige ziekenhuis bereikt waar de verzekeraar een contract mee heeft. Rare bangmakerij enkel bedoeld om de functie accountmanager zorg in het leven te houden.

Die hele zorgverzekering, die moeten we eigenlijk gewoon opheffen. hup, wegwezen. Het is het paard achter de wagen. Wij van afdeling Inkomen en Arbeidsongeschiktheid weten dat je alleen onzekere voorvallen moet verzekeren. Als je zekere voorvallen verzekert, kan je beter sparen. Zolang je zorg kan verzekeren die zeker is, zoals rollators voor de oude dag, beugels voor de kinders, kraambedden voor vrouwen en leesbrillen voor opa’s, blijft het rondpompen van geld en dat is duur. Gewoon sparen dat geld en daarnaast werkgevers financieel verantwoordelijk maken voor arbeidsgerelateerde zorg: fysiotherapie voor laagbetaalde arbeiders, psychologie voor degenen hoger in het loongebouw. Voor het kleine restje wat overblijft sluit iedere Nederlander een servicecontract af met het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

U hoeft ook niet bang te zijn dat er in het hospitaal geen handen aan het bed zijn, want het tekort aan zorgpersoneel is met het afschaffen van de zorgverzekering ook opgelost. Afdeling zorg wordt omgeschoold tot afdeling Zorg. Die zorgmodule kon toch wel eens wat uitgebreider uitvallen!