Terug naar overzicht
13 april 2015

Drie meningen over broodfondsen

Het lijkt wel of er iedere week een nieuw broodfonds wordt opgericht. Een broodfonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening. Wie langdurig ziek is, krijgt van

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Het lijkt wel of er iedere week een nieuw broodfonds wordt opgericht. Een broodfonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen in zijn broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen. Vrijwel alle zieke ondernemers zijn binnen twee jaar weer aan het werk, daarom duren deze schenkingen maximaal twee jaar. Waarom zijn broodfondsen zo populair? We vroegen onze eigen ondernemer Janthony Wielink naar zijn mening over het fenomeen broodfonds.

Ik heb drie meningen. Als zelfstandige begrijp ik de zoektocht van ondernemers naar een alternatief voor een AOV. Het AOV product wordt doorgaans als kostbaar ervaren terwijl je er ogenschijnlijk zeer weinig voor terugkrijgt. Immers, hoeveel succesverhalen zijn er van ondernemers die arbeidsongeschikt zijn geraakt en zonder gedoe zijn geholpen door hun verzekeraar? Er wordt helaas meer negatiefs dan positiefs gemeld. En een alternatief, zoals vroeger de Onderlingen zijn ontstaan, of zoals we als Noabers voor elkaar zorgen, dat  past helemaal in het ‘broodfondsdenken’.

Als adviseur is mijn mening dat het financiële risico toch wordt onderschat, want met twee jaar uitkering ben je er natuurlijk niet. Hier ligt dus een belangrijke taak voor de inkomensadviseur.

Als laatste ben ik als Enkwester van mening dat het een ontwikkeling is die de adviseurs mee zouden moeten nemen in het ‘passende advies’ van Wft.  Al is het waarschijnlijk geen financieel product zoals de Wft bedoeld heeft. Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan een AOV met een wachttijd van twee jaar. Ook de combinatie met vrijwillige voortzetting van de WIA is mogelijk voor bijvoorbeeld de starter die niet zonder beperkingen door een AOV verzekeraar wordt geaccepteerd.