Terug naar overzicht
14 juli 2014

Doelgroep van het Quotum

Uit vragen die we van adviseurs krijgen, blijkt dat er onduidelijkheid is over de doelgroep van de Quotumwet. Deze Wet wordt ingevoerd als stok achter de deur voor de banenafspraak die de sociale partners hebben  gemaakt met de overheid. Met de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten wordt aangesloten bij de doelgroep voor de banenafspraak in het sociaal akkoord. De doelgroep focust daarmee

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Uit vragen die we van adviseurs krijgen, blijkt dat er onduidelijkheid is over de doelgroep van de Quotumwet. Deze Wet wordt ingevoerd als stok achter de deur voor de banenafspraak die de sociale partners hebben  gemaakt met de overheid. Met de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten wordt aangesloten bij de doelgroep voor de banenafspraak in het sociaal akkoord. De doelgroep focust daarmee op de groep die de grootste afstand heeft tot de arbeidsmarkt. Het gaat om de volgende groepen mensen:

  1. Een persoon met een arbeidsbeperking die voor arbeidsondersteuning een beroep doet op de gemeente en die naar het oordeel van UWV niet in staat is 100% van het WML te verdienen;
  2. Iemand met een Wsw indicatie;
  3. Iemand die in de Wajong zit, tenzij na de herbeoordeling vaststaat dat de Wajonger volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is.

Er is afgesproken om Wajongers en mensen op de Wsw wachtlijst de eerste jaren prioriteit te geven bij de toeleiding naar de extra banen bij reguliere werkgevers.

Het UWV houdt een doelgroepregister bij, waarin aan de hand van het Burgerservicenummer kan worden gezien welke personen onder de doelgroep van de banenafspraak vallen. Categorie 2 en 3 worden automatisch opgenomen, de personen die onder de eerste groep vallen worden door UWV aan het register toegevoegd. Het idee is om UWV de werkgevers proactief te laten informeren over welke mensen uit hun medewerkersbestand behoren tot de doelgroep van de banenafspraak en de quotumregeling. Daarnaast kunnen werkgevers aan UWV, gemeenten en intermediairs zoals uitzendbureaus en re-integratiebedrijven kenbaar maken dat zij bereid zijn werkzoekenden uit de doelgroep een werkplek te bieden.

Alleen het gegeven dat een persoon tot de doelgroep behoort inclusief de geldigheidsduur mag aan een werkgever worden verstrekt. Overige gegevens zijn niet noodzakelijk voor een werkgever om te bepalen of een (kandidaat) werknemer kan meetellen voor de baangarantie en het quotum.

Bron Memorie van toelichting Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten