Terug naar overzicht
14 maart 2013

Deskundigenoordeel zonder UWV (maart 2013)

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Het deskundigenoordeel was tot 2013 een koopje. Voor € 50 ging UWV aan de slag met vragen over ziekte, re-integratie-inspanningen of passende arbeid. Mede hierdoor ontstonden er wel eens twijfels aan de kwaliteit van het oordeel en werden oordelen niet altijd tijdig afgegeven. Het UWV heeft natuurlijk ook een beperkt budget en het deskundigenoordeel zal niet de hoogste prioriteit hebben.

Nu een werkgever vanaf dit jaar € 400 kwijt is voor eenzelfde oordeel, komen er kansen voor private initiatieven. Het bedrijf Prodesko* biedt sinds kort zo’n privaat deskundigenoordeel, waarbij met name deskundigenoordeel ‘ziek-niet ziek’ een concurrerend tarief kent.  We kunnen ons voorstellen dat meerdere bedrijfsartsen of keuringsinstanties dit initiatief zullen volgen. Werkgevers zijn als het goed is voor wat betreft kwaliteit en tijdigheid met dit alternatief geholpen. Ook UWV zal waarschijnlijk niet ongelukkig zijn met wat extra handen aan het bed. Een ontwikkeling kan zijn dat de werknemer, voor wie de private oordelen een te duur alternatief zijn, zich blijft wenden tot UWV en dat werkgevers zich bij vastgelopen re-integratietrajecten vooral zullen laten bijstaan door private deskundigen. Ook voor verzekeringsmaatschappijen die schadelastbeperking hoog in het vaandel hebben staan is dit een zeer interessante ontwikkeling. En uiteindelijk voor de werknemer natuurlijk ook, zo lang de onafhankelijkheid van het deskundigenoordeel maar gewaarborgd is.

* Achter Prodesko zit het Medisch Advies Loket, een organisatie die zich onder andere bezig houdt met medische keuringen.