Terug naar overzicht
22 december 2014

De WGA werkt. Op een gegeven moment.

De WIA viert volgende week haar negende verjaardag. We kunnen dan een toost uitbrengen op het succes van deze Wet. De WIA heeft er voor gezorgd dat de instroom in de arbeidsongeschiktheidsregeling

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De WIA viert volgende week haar negende verjaardag. We kunnen dan een toost uitbrengen op het succes van deze Wet. De WIA heeft er voor gezorgd dat de instroom in de arbeidsongeschiktheidsregeling 63% lager is dan tijdens de gloriejaren van de WAO. Een belangrijk verschil tussen WIA en WAO is de activerende werking die uitgaat van de vaststelling van de WGA-uitkeringshoogte.  Een onderzoek van UWV laat zien dat de WGA werkt. Al duurt dat bij de meeste uitkeringsgerechtigden wel een poosje.

In het onderzoek onderzocht UWV het effect van financiële prikkels op de kans dat een WGA-gerechtigde werkt en het effect van financiële prikkels op de hoogte van de verdiensten. Ook werd uitgezocht of financiële prikkels de uitstroomkans naar werk positief beïnvloeden. Vooral interessant is dat UWV dit tijdens de loongerelateerde fase heeft onderzocht en na afloop van de loongerelateerde periode.

De conclusies zijn op het eerste gezicht niet heel verrassend: financiële prikkels zorgen er voor dat het aantal werkende WGA-gerechtigden toeneemt. De financiële prikkels beïnvloeden de uitstroom uit de WGA naar werk ook positief, maar dat lijkt zich vooral op één moment toe te spitsen.  In de periode vlak voor het einde van de loongerelateerde uitkering neemt de kans op uitstroom namelijk met 89% toe. In dat licht is de invloed die de Wet werk en zekerheid heeft op de duur van de loongerelateerde uitkering dus uitstekend voor de activerende werking van WIA.