Terug naar overzicht
08 december 2014

De werkkostenregeling voor inkomensadviseurs

De adviseur inkomen lijkt op het eerste gezicht niets te maken te hebben met de werkkostenregeling (WKR). Toch hebben wij enkele zaken uit de WKR gefilterd die u eigenlijk wel zou moeten weten.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De adviseur inkomen lijkt op het eerste gezicht niets te maken te hebben met de werkkostenregeling (WKR). Toch hebben wij enkele zaken uit de WKR gefilterd die u eigenlijk wel zou moeten weten.

Het doel van de WKR is om een vereenvoudiging te maken in het oerwoud van alle regels omtrent vergoedingen en verstrekkingen. Een werkgever mag onbelast vergoeden en verstrekken richting zijn werknemers zo lang dit niet meer wordt dan 1,5% van de fiscale loonsom (de vrije ruimte). Deze vrije ruimte zal per 2015 worden verlaagd naar 1,2%. Zodra een werkgever over deze vrije ruimte heen gaat, dient hij over het meerdere  fiscaal af te rekenen tegen een tarief van maar liefst 80%.

Deze eindheffing is niet verschuldigd over de zogenaamde gerichte vrijstellingen en nihilwaarderingen. Wij hebben de vrijstellingen en nihilwaarderingen die voor de inkomensadviseur van belang kunnen zijn op een rij gezet:

Vrijstellingen:

  • Kosten outplacement: de fiscale behandeling wijzigt niet ten opzichte van de oude regeling. Outplacement behoort tot de gerichte vrijstellingen. De kosten van outplacement kan een werkgever onbelast vergoeden.
  • Kosten inschrijving beroepsregister: de vrijstelling van contributies voor beroepsverenigingen wordt verruimd. De uitbreiding geldt zowel voor wettelijk voorgeschreven registraties als voor registraties, die vanuit de beroepsgroep worden opgelegd, met het oog op het veiligstellen en bewaken van bepaalde kwaliteitsnormen.
  • Studie- en opleidingskosten: inclusief procedures tot erkenning van verworven competenties (EVC-procedures) met het oog op het verwerven van inkomen. De studie of opleiding moet wel ter onderhoud en verbetering zijn van de kennis en vaardigheden in het kader van de dienstbetrekking.
  • Werkplekvoorzieningen: bepaalde bij ministeriële regeling aan te wijzen werkplekvoorzieningen zullen als gerichte vrijstelling gelden. Helaas volgt deze ministeriële regeling pas later.

In dit kader maakt het in 2015 niet meer uit of de werkgever deze zaken vergoedt, ter beschikking stelt of verstrekt.

Nihilwaarderingen:

Dit zijn vergoedingen en verstrekkingen die eigenlijk wel onder de vrije ruimte vallen, maar tegen nihil worden gewaardeerd wanneer ze geheel of gedeeltelijk op de werkplek worden gebruikt of verbruikt.

  • Voorzieningen op de werkplek:  zoals  gereedschappen, de vaste computer, het kopieerapparaat en de vaste telefoon de ter beschikking gestelde arbo-voorzieningen op de werkplek en in de werkruimte thuis. Voor deze voorzieningen gelden bijzondere regels.
  • Arbo-voorzieningen die rechtstreeks voortvloeien uit het arbeidsomstandighedenbeleid dat de werkgever voert (beeldschermbril, speciale isolerende en beschermde kleding, stoelmassage, e.d.) .