Terug naar overzicht
18 november 2013

De Donatie

Meer dan ooit gaat het in de wereld van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid momenteel over de Ziektewet. Bij Enkwest schrijven we erover, geven er advies over en verzorgen trainingen over de Ziektewet. Alle regelingen komen daarbij aan de orde: ziek uit dienst, ziek door zwangerschap, ziek als arbeidsgehandicapte werknemer en ook ziek als gevolg van orgaandonatie. In de praktijk komen we die laatste echter zelden tegen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Meer dan ooit gaat het in de wereld van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid momenteel over de Ziektewet. Bij Enkwest schrijven we erover, geven er advies over en verzorgen trainingen over de Ziektewet. Alle regelingen komen daarbij aan de orde: ziek uit dienst, ziek door zwangerschap, ziek als arbeidsgehandicapte werknemer en ook ziek als gevolg van orgaandonatie. In de praktijk komen we die laatste echter zelden tegen. Zo’n 5,5 miljoen Nederlanders staan ingeschreven in het donorregister. Van hen zijn 3,1 miljoen bereid om donor te worden. Een miljoen liet weten het niet te willen en de rest laat de keuze aan nabestaanden. Er zijn niet genoeg donoren; permanent wachten 1.300 mensen op een transplantatie. Jaarlijks sterven er in Nederland naar schatting meer dan 200 mensen omdat er niet op tijd een orgaan voor transplantatie beschikbaar is.

Vorig jaar vonden er in Nederland iets meer dan 1.200 orgaandonaties plaats. Deze donaties leiden natuurlijk niet automatisch tot een Ziektewetuitkering; de donor moet wel een werknemer zijn. Of werkneemster natuurlijk, zoals bij ons het geval is: Christa wordt namelijk orgaandonor. Dat is natuurlijk goed nieuws en het mooie is dat Christa ook nog haar ervaring met ons wil delen! Vanaf de volgende Digi-kwest kunt u lezen wat er allemaal komt kijken bij een orgaandonatie, met natuurlijk speciale aandacht voor alle zaken die met werk, verzuim, Ziektewet en UWV te maken hebben.

In de volgende Digi-kwest leest u waarom Christa besloten heeft een orgaan af te staan.