Terug naar overzicht
30 juni 2014

D66 plan over kanker en werk

Steven van Weyenberg is Tweede Kamerlid voor D66 en lid van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze maand heeft Van Weyenberg een notitie geschreven over de moeilijkheden die

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Steven van Weyenberg is Tweede Kamerlid voor D66 en lid van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze maand heeft Van Weyenberg een notitie geschreven over de moeilijkheden die werknemers met kanker moeten overwinnen om aan het werk te blijven of komen.

Ieder jaar krijgen 80.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Zo’n 30.000 mensen werken op het moment van de diagnose. Momenteel leven zo’n 400.000 mensen met de (gevolgen van de) ziekte. Een kwart van de werknemers verliest zijn baan als gevolg van de ziekte. Van Weyenberg stelt in zijn notitie voor om de doelgroep van no-riskpolis van de Ziektewet uit te breiden met (kankerpatiënten totdat zij genezen zijn verklaard. Verder  wordt voorgesteld dat minister Asscher van SZ&W in contact treedt met inkomensverzekeraars om zo het afsluiten van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen meer bereikbaar te maken voor ex-patiënten. Ook denkt Van Weyenberg dat de re-integratie kan worden verbeterd. Deze gedachte ontleent hij uit onderzoek waaruit bleek dat  er verschillen zijn in de effectiviteit van re-integratie van uitzendkrachten door het UWV en een private uitvoerder Acture. De minister heeft toegezegd dat hij met betrokkenen in gesprek gaat en voor het einde van het jaar met een actieplan komt. In september zal de minister ook een brief naar de Kamer sturen over de voortgang. De volledige notitie van Van Weyenberg kunt u hier vinden.