Terug naar overzicht
23 december 2012

Contouren van de Participatiewet (december 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Staatsecretaris van SZW Jetta Klijnsma heet de Tweede Kamer vorige week een brief gestuurd over de Participatiewet. In deze brief legt zij uit dat de nieuwe Wet op onderdelen gelijk is aan de uitgangspunten van de Wet werken naar vermogen, maar op basis van maatschappelijke signalen nieuwe bouwstenen introduceert. Van die bouwstenen lijkt de quotumregeling de belangrijkste. Over de quotumregeling meldt de staatssecretaris:

De quotumregeling vergt nadere uitwerking. Voorlopige rekenveronderstellingen die daarbij worden gebruikt zijn onder andere dat het quotum volledig benut wordt als op den duur minimaal 100.000 mensen met een arbeidsbeperking extra aan het werk komen. De precieze wijze waarop het quotum zich vertaalt in aantallen werkplekken en banen wordt nader uitgewerkt. Daarbij wordt bezien of het quotum moet worden berekend in dienstverbanden, fte’s, verloonde uren, etcetera. Het Regeerakkoord definieert een ingroeipad van zes jaar, zodat werkgevers tijd hebben om hun werkprocessen aan te passen en personeel te zoeken en een plaats te bieden. Dit ingroeipad houdt in de rekenveronderstellingen in, dat jaarlijks circa 17.000 mensen met een beperking extra aan de slag zouden moeten komen om het quotum volledig in te vullen.

De uitvoering van de Participatiewet ligt bij de gemeente. De gemeente krijgt een grote mate van vrijheid bij het inzetten van instrumenten om de doelstelling van de Wet te realiseren. Gemeenten beschikken over een breed scala aan instrumenten om werkgevers en mensen met een arbeidsbeperking te ondersteunen bij het vervullen van een werkplek. Te denken valt onder meer aan inzet van begeleiding, zoals jobcoaching, no-riskpolis of aanpassing van de werkplek. Vooral de no risk polis lijkt ons een uitstekend instrument om ‘koudwatervrees’ bij werkgevers weg te nemen.

Al met al ontstaat met het doornemen van de brief de indruk dat de Wet werken naar vermogen een socialer tintje krijgt, maar uiteindelijk blijft het uitgangspunt hetzelfde: met een beperkter budget moeten meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk. De sleutel ligt bij de werkgever. De mobiliteitsbonus en de introductie van een quotumregeling betekenen een grotere financiële prikkel voor werkgevers om te investeren in banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Volgens de staatssecretaris ‘accommoderen deze regelingen daarmee ook een lager re-integratiebudget bij gemeenten (en UWV)’.
In het voorjaar van 2013 kunnen we een voorstel voor de Participatiewet tegemoet zien.