Terug naar overzicht
07 april 2014

Collectieve regeling ZZP?

Tot 1 augustus 2004 was er een wettelijke regeling voor zelfstandig ondernemers, DGA’s, beroepsbeoefenaren en meewerkende echtgenoten

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Tot 1 augustus 2004 was er een wettelijke regeling voor zelfstandig ondernemers, DGA’s, beroepsbeoefenaren en meewerkende echtgenoten. Deze wet was de WAZ, de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen. Er was recht op een WAZ-uitkering, als de zelfstandige minstens een jaar wachttijd had doorlopen, en na afloop van dit jaar minstens 25% arbeidsongeschikt was. De hoogte van de uitkering was gebaseerd op feitelijk genoten inkomen, maar nooit meer dan het wettelijk minimumloon. De WAZ is per 1 augustus 2004 gewijzigd (nagenoeg afgeschaft): degene die op of na 1 augustus 2004 arbeidsongeschikt is geworden heeft geen recht meer op een WAZ-uitkering. Met andere woorden, de WAZ is geen verzekering meer waar zelfstandigen momenteel op kunnen terugvallen.  Rouwig was en is de meerderheid van de doelgroep daar overigens niet om: de WAZ werd als zeer duur ervaren, zeker gezien de dekking die werd geboden. Zelfstandigen vinden over het algemeen dat zij best zelf in staat zijn om over hun arbeidsongeschiktheidsrisico te beslissen; ze zijn niet voor niets zelfstandige geworden.

Toch is er zo nu en dan een roep om terugkeer van een publieke AOV voor zelfstandigen en dan vooral de zelfstandigen zonder personeel omdat deze groep als meest kwetsbaar wordt gezien. Deze roep wordt met name veroorzaakt door enkele nadelige kenmerken van de private AOV: premiestelling en (medische) selectie. Voor moeilijkere risico’s is het soms niet mogelijk om een dekking op een reguliere AOV te krijgen en als dat wel lukt zal dat veelal tegen een forse premiestelling zijn. Het gevolg mede daarvan is dat slechts een kleine minderheid van de zzp’ers zich heeft verzekerd tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid.

D66 heeft het ministerie van SZ&W  met een motie verzocht om te onderzoeken of de mogelijkheden voor zzp’ers, om op vrijwillige basis mee te doen aan een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering, verruimd kunnen worden. Minister Asscher heeft vorige week op deze motie, die al meer dan een jaar oud is, gereageerd.

De minister geeft aan dat het partijen nu al vrijstaat om hun belangen te collectiviseren en een collectieve  private verzekering aan te gaan. Daarnaast bieden de Broodfondsen een alternatieve collectieve voorziening voor zzp’ers, als zij geen reguliere AOV willen afsluiten. Het verruimen van de aanmeldtermijn voor de vrijwillige verzekering bij het UWV zou volgens Asscher leiden tot negatieve selectie, waardoor de solidariteit te veel onder druk zou komen te staan. We hoeven van de overheid dus niets nieuws te verwachten op dit gebied. De minister gaat het UWV wel vragen om te bezien hoe de voorlichting over de vrijwillige verzekering aan zzp’ers verder kan worden verbeterd, waardoor de bekendheid van de vrijwillige verzekering wordt vergroot.