Terug naar overzicht
07 april 2014

CAO en ZZP

Een cao is een collectieve arbeidsovereenkomst tussen werkgevers en werknemers. Als je wel betaalde arbeid verricht, maar geen werknemer of werkgever bent, dan ben je een zzp’er. Normaliter valt een zzp’er niet onder een cao; het is immers geen werkgever of -nemer. In de nieuwe cao

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Een cao is een collectieve arbeidsovereenkomst tussen werkgevers en werknemers. Als je wel betaalde arbeid verricht, maar geen werknemer of werkgever bent, dan ben je een zzp’er. Normaliter valt een zzp’er niet onder een cao; het is immers geen werkgever of -nemer. In de nieuwe cao voor schildersbedrijven blijkt echter wel aandacht te zijn voor de zelfstandige zonder personeel. In de overeenkomst valt te lezen dat zzp’ers die in schildersbedrijven actief zijn, binnenkort worden verplicht zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Ook moeten ze een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben.  Zzp'ers zonder verzekering mogen vanaf dat moment niet meer werken voor schildersbedrijven.

Cao-tekst:

Aan bedrijven die onder de schilders cao vallen worden eisen gesteld m.b.t. het inhuren c.q. inschakelen van zzp-ers. In te schakelen zzp-ers dienen te zijn verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en bedrijfsaansprakelijkheid en te voldoen aan de verplichte pensioenopbouw, als het om schilders gaat, aan het BPF Schilders. Werkgevers vragen vooraf een schriftelijke verklaring aan de in te huren zzp-er dat deze voldoet aan de gestelde eisen.

Het is op z’n minst opmerkelijk dat werkgevers en werknemers afspraken maken over de verzekering tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid van zzp’ers. Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw gaat nog wat verder en noemt het ‘van de zotte’. Nu was deze voorzitter sowieso al geen fan van de arbeidsongeschiktheidsverzekeraars in Nederland. Begin vorige maand kondigde Verhoef aan dat Zelfstandigen Bouw een proces begint tegen ‘geldhongerige verzekeraars’ die er niet voor terugschrikken de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering met tientallen procenten te verhogen.

De afspraken zijn volgens de cao-partijen bedoeld om zzp’ers meer bewust te maken van de risico’s die ze lopen en om te voorkomen dat zzp’ers in de schildersbranche te lage uurtarieven rekenen.  Wij hebben de indruk dat het laatste argument voor de cao-partijen zwaarder weegt dan het eerste. Gezien de cao-wijzigingen die binnen bedrijven meer flexibiliteit toestaan met als doel minder extern te hoeven inhuren, geen onlogische denkrichting. Ook het feit dat in de cao voor werknemers geen enkele aanvullende dekkingsafspraken voor de WIA zijn gemaakt, vinden we (in het kader van de kennelijke bewustwordingscampagne) opmerkelijk.