Terug naar overzicht
07 januari 2013

Bonussen (januari 2013)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Een nieuw jaar, tijd voor nieuwe bonussen. De premiekortingen voor het in dienst nemen van ouderen en arbeidsbeperkten zijn per 2013 flink verhoogd. Dat is opvallend want  Centraal Planbureau en SEO Economisch Onderzoek zijn niet overtuigd zijn van het nut van premiekortingen:

  • het effect van bijna alle goedbedoelde maatregelen van de overheid is volgens het CPB 'nihil tot gering positief';
  • ruim veertig procent van de werkgevers weet zelfs niet van het bestaan van de regelingen af, blijkt uit een onlangs verschenen rapport van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid. Veel leidinggevenden van bedrijven vinden dat namelijk een zaak voor de afdeling personeelszaken. In de meeste gevallen geeft personeelszaken haar kennis niet door aan collega's die nieuwe mensen in dienst nemen. "Zodoende spelen overheidsregelingen geen rol in de beslissing iemand aan te stellen", aldus het onderzoeksbureau SEO. Grote bedrijven vinden de premiekortingen zelfs vaak niet interessant genoeg. (bron: Trouw)
Nu de kortingsbedragen voor met name het aannemen van arbeidsbeperkten fors verhoogd zijn, wordt het misschien wel interessant. De nieuwe bonussen zien er als volgt uit:
 
  • Premiekorting voor het in dienst nemen van uitkeringsgerechtigden ouder dan 50 jaar van € 7.000 per jaar;
  • Premiekorting € 7.000,- per jaar  voor het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking en die gaan werken voor  tenminste het minimumloon;
  • een premiekorting van € 3.500,- per jaar voor in dienst nemen van een jonggehandicapte werknemer die met loondispensatie gaat werken.
Deze premiekortingen gelden gedurende maximaal drie jaar. Bij het in dienst houden van een werknemer met een arbeidsbeperking geldt dat de korting voor 1 jaar wordt verstrekt. De hoogte van de bonus is gelieerd aan de gewerkte arbeidstijd. Het maximum bedrag van korting is afgestemd op een dienstverband van 36 uur en bij dienstverbanden met een geringere urenomvang wordt de korting naar rato verminderd.
 
Voorbeeld
Werkgever Poels neemt John in dienst. Deze nieuwe werknemer is 61 jaar en heeft voor zijn nieuwe dienstverband bijna twee jaar een WW uitkering genoten. John gaat 24 uur per week werken tegen een jaarsalaris van € 20.000.
 
Werkgever Poels heeft recht op een premiekorting van € 7.000/36 * 24 = € 4.667 per jaar. De korting geldt zolang John in dienst blijft met een maximum van 3 jaar.
 
Indien er voor het in dienst nemen van een arbeidsgehandicapte recht bestaat op de bonus arbeidsgehandicapten, dan is het niet tegelijkertijd mogelijk een bonus oudere uitkeringsgerechtigde toe te passen.
 
N.b. voor kortingen die voor 2013 zijn ingegaan maar nog voortduren gelden per 2013 ook de nieuwe bedragen!