Terug naar overzicht
19 maart 2012

BIER lijst alweer terug van weggeweest (maart 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Begin dit jaar informeerden wij u over de beperking van de informatievoorziening door UWV waar het gaat om het WGA risico van bedrijven. Tot 1 januari 2012 verstrekte UWV de zogeheten BIER-lijsten (bijlage inlooprisico eigen risicodragerschap). Met dit overzicht van de bestaande uitkeringslasten kon het inlooprisico bij eventuele aanvaarding van WGA eigen risicodragerschap worden gecheckt. Het UWV besloot eind vorig jaar te stoppen met deze taak.

De beslissing van het UWV heeft nogal wat commotie veroorzaakt. Voldoende in ieder geval om het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid wakker te schudden en in overleg te gaan met de uitvoeringsinstelling. De uitkomst daarvan is dat de gegevens gewoon weer verstrekt gaan worden, dat wil zeggen, niet gewoon maar zelfs beter. Het geval is namelijk dat het UWV niet meer de disclaimer onderaan de lijst mag opnemen waarin staat dat ‘aan deze lijst geen rechten kunnen worden ontleend’. We mogen er blijkbaar op vertrouwen dat de administratie van het UWV op orde is.

Gevolgen voor de adviseur
Er is nog een korte tijd te gaan voordat de volgende opzegronde bij de Belastingdienst uiterlijk gedaan kan worden. De BIER-lijsten dus tijdig aanvragen en hoewel de disclaimer verdwijnt, verdient het de aanbeveling om het UWV schadeoverzicht zeer goed te controleren. Het vinden van een ten onrechte of te veel toegekende WGA -uitkering kan de werkgever immers veel geld schelen. De terugkeer van de BIER-lijst maakt het advies rond eigen risicodragerschap ogenschijnlijk iets makkelijker, maar de WGA-last zelf in kaart brengen lijkt ons nog steeds een stuk veiliger!