Terug naar overzicht
30 mei 2018

Betwiste wijziging van de 30%-regeling

De regering wil dat de omvang van de 30%-regeling vanaf volgend jaar gaat worden verminderd. Werkgeversvereniging VNO-NCW is tegen dit plan en staan met die mening recht tegenover FNV die vindt dat de regeling het beste helemaal kan worden afgeschaft.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De regering wil dat de omvang van de 30%-regeling vanaf volgend jaar gaat worden verminderd. Werkgeversvereniging VNO-NCW is tegen dit plan en staan met die mening recht tegenover FNV die vindt dat de regeling het beste helemaal kan worden afgeschaft.

De 30%-regeling bestaat uit de mogelijkheid voor werkgevers om buitenlandse werknemers die tijdelijk hier komen werken, de extra kosten van tijdelijk verblijf onbelast te vergoeden. De werkgever kan de daadwerkelijke kosten vergoeden of een forfaitaire vergoeding betalen. De ‘30%’ in de benaming van de regeling slaat op het maximumdeel dat de werkgever onbelast kan vergoeden: 30 procent van het brutoloon. Door de regeling moet het makkelijker worden om werknemers uit het buitenland met een specifieke deskundigheid aan te trekken. Uit een evaluatie[1] van de regeling die in opdracht van de overheid is uitgevoerd, bleek dat de 30%-regeling relatief ruim is in vergelijking met regelingen in andere landen. Vooral de looptijd is met acht jaar een stuk uitgebreider dan de internationaal gebruikelijke periode van vijf jaar. Uit dezelfde evaluatie volgde dat in 5 tot 10 procent van de gevallen het voordeel van de 30%-regeling vrijwel volledig bij de werkgever neerslaat. In 90 tot 95 procent van de gevallen is door het toepassen van de regeling sprake van een gedeeld voordeel voor de werknemer en de werkgever.

Als reactie op de evaluatie verkort de regering de maximale looptijd van de 30%-regeling per 1 januari 2019 van acht jaar naar vijf jaar. Dat geldt voor alle nieuwe regelingen, maar ook voor de bestaande. Werkgevers en werknemers die nu al gebruik maken van de 30%-regeling worden deze maand door de Belastingdienst geïnformeerd over de wijziging. De FNV gaat de wijziging niet ver genoeg. Zij stelt dat het fiscale voordeel maar deels terecht komt  bij de werknemers en dat de regeling een open uitnodiging is voor allerlei schijnconstructies. Misbruik is echter lastig aan te tonen. Een extra reden om deze dure en fraudegevoelige regeling maar beter meteen af te schaffen, aldus FNV.’

VNO-NCW denkt daar met een aantal andere betrokken partijen uit het veld beduidend anders over. Zij stelt dat de overheid zich volstrekt onbetrouwbaar toont door de looptijd van de 30%-regeling onverwacht terug te brengen van acht naar vijf jaar. 'Dit raakt honderden bedrijven en instellingen en circa 60.000 buitenlandse werknemers. Ook zorgt het ervoor dat veel organisaties - die al moeite hebben om mensen te vinden - nog meer moeite krijgen om technici en andere specifieke talenten aan te trekken’, aldus de tegenstanders van de wijziging. De betrokken organisaties hebben vorige week een pamflet aangeboden aan de Tweede Kamer waarin zij bepleiten om de regeling in ieder geval voor de bestaande gebruikers van de regeling niet aan te passen.

Adviestip: Door de 30%-regeling wordt een deel van het loon van de werknemer niet beschouwd als loon voor de werknemersverzekeringen en vormt dus ook geen grondslag voor inkomensverzekeringen. Meer weten over loon? Eind van de maand organiseren we er een masterclass over! Meer informatie

 

 


 

[1] Dialogic, Evaluatie 30%-regeling juni 2017