Terug naar overzicht
01 september 2014

Auto van de zaak en WIA

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de gevolgen van de invoering van het uniform loon op WIA uitkeringen. Hij ging met deze brief in over het effect dat  bijtelling i.v.m. privégebruik van een auto van de zaak heeft op WIA uitkeringen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over de gevolgen van de invoering van het uniform loon op WIA uitkeringen. Hij ging met deze brief in over het effect dat  bijtelling i.v.m. privégebruik van een auto van de zaak heeft op WIA uitkeringen. Twee werknemers hebben namelijk aandacht gevraagd voor het feit dat zij een verlaging van inkomsten hebben, doordat de waarde van het privégebruik auto van de zaak als inkomen in aanmerking wordt genomen bij het bepalen van hun uitkering.

De Wet Uniformering Loonbegrip (ULB) regelt dat de waarde van privégebruik van de auto van de zaak wordt aangemerkt als loon voor de werknemersverzekeringen. Er worden met ingang van 2013 premies werknemersverzekeringen over de bijtelling van de auto van de zaak geheven, net als over het andere loon. Bij de werknemersverzekeringen telt de bijtelling met ingang van 2013 mee in het maatmanloon en in het dagloon. In de verrekening van inkomsten uit arbeid naast een recht op uitkering telt de bijtelling mee, indien de uitkeringsgerechtigde in of na 2013 werkt en een auto van de zaak heeft.

Bij een uitkering op grond van de Wet WIA voldoet de uitkeringsgerechtigde daardoor eerder aan de inkomenseis voor een loonaanvullingsuitkering in plaats van een vervolguitkering; de uitkering kan hoger worden. Bij een loongerelateerde uitkering op grond van de Wet WIA kan een hoger inkomen worden verrekend met de uitkering waardoor er minder uitkering wordt betaald. Dat laatste kan dus een probleem zijn voor uitkeringsgerechtigden. Dit was al bekend bij de invoering van de Wet ULB, maar een overgangsregeling zou onpraktisch en kostbaar zijn. De evaluatie van ULB heeft verder aangetoond dat het om een klein aantal gevallen gaat die negatieve gevolgen hebben van de nieuwe regeling. Wiebes ziet verder geen nieuwe aanknopingspunten en er wordt dan ook niets gewijzigd.