Terug naar overzicht
15 september 2014

Arbeidsongeschiktheid voorlopig nog op UPO

Collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn vaak  arbeidsongeschiktheidspensioenen. Deze verzekeringen moeten voldoen aan de Pensioenwet en dus op het uniform pensioenoverzicht (UPO) worden uitgelegd. Het blijkt in de praktijk geen nuttige uitleg. Werknemers linken arbeidsongeschiktheid namelijk niet aan pensioen. Ook is een WIA aanvullingsverzekering

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn vaak  arbeidsongeschiktheidspensioenen. Deze verzekeringen moeten voldoen aan de Pensioenwet en dus op het uniform pensioenoverzicht (UPO) worden uitgelegd. Het blijkt in de praktijk geen nuttige uitleg. Werknemers linken arbeidsongeschiktheid namelijk niet aan pensioen. Ook is een WIA aanvullingsverzekering uitleggen op papier verre van eenvoudig. Als een werkgever één of meerdere arbeidsongeschiktheidspensioenen bij andere partijen heeft afgesloten, bijvoorbeeld bij een inkomensverzekeraar, dan krijgt een werknemer meerdere UPO’s op de deurmat. Als de werknemer die al doorneemt, dan zal hij moeite hebben om de dekking bij arbeidsongeschiktheid exact te begrijpen. Tel daar dan nog bij op dat sommige arbeidsongeschiktheidsverzekeringen niet worden gekwalificeerd als pensioen en dus niet op de UPO terecht komen en u begrijpt het plan van staatssecretaris Klijnsma om het arbeidsongeschiktheidspensioen helemaal van de UPO te halen.

Klijnsma wil dat deelnemers een totaaloverzicht van hun eigen inkomen bij arbeidsongeschiktheid verkrijgen via het pensioenregister. Dit zal echter tijd kosten, omdat het om veel verschillende soorten uitkeringen en verzekeringen gaat en ook de eerste pijler (WIA en ANW) nog geen onderdeel uitmaakt van het pensioenregister.  Mede op verzoek van de AFM zal tot die tijd het arbeidsongeschiktheidspensioen onderdeel blijven van het UPO.  De modellen voor het UPO worden op dit moment vastgesteld door de pensioenuitvoerders. De vaststelling van de modellen gebeurt nadat de pensioenuitvoerders hiervoor een gezamenlijk voorstel hebben gedaan en na advies van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De ‘losse’ arbeidsongeschiktheidspensioenen die geen onderdeel uitmaken van een reguliere pensioenregeling zullen een afzonderlijk model voor het uniform pensioenoverzicht krijgen.

 Bron: szw.nl