Terug naar overzicht
16 december 2013

AOP en UPO

Pensioenfondsen mogen arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aanbieden. Het gevolg is dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering dan een arbeidsongeschiktheidspensioen is. Een pensioen valt onder de Pensioenwet en deze Wet zorgt voor verplichtingen. Eén daarvan is het verstrekken van een uniform pensioenoverzicht

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Pensioenfondsen mogen arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aanbieden. Het gevolg is dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering dan een arbeidsongeschiktheidspensioen is. Een pensioen valt onder de Pensioenwet en deze Wet zorgt voor verplichtingen. Eén daarvan is het verstrekken van een uniform pensioenoverzicht: de UPO. In dit overzicht moet helder staan omschreven wat een werknemer kan verwachten bij arbeidsongeschiktheid. Dat valt met het meest bekende arbeidsongeschiktheidspensioen, de WGA hiaatverzekering, nog niet mee. Staatssecretaris Klijnsma wil een einde maken aan de verschijning van het AOP op de UPO. Werknemers relateren volgens de staatssecretaris een arbeidsongeschiktheidsverzekering namelijk niet aan ‘pensioen’.

Daarnaast vindt ‘de werknemer’ de arbeidsongeschiktheidsmaterie ingewikkeld. Als een werkgever één of meerdere arbeidsongeschiktheidspensioenen bij andere partijen heeft afgesloten, bijvoorbeeld bij een inkomensverzekeraar, dan krijgt een werknemer meerdere UPO’s op de deurmat. Daarentegen worden sommige arbeidsongeschiktheidsverzekeringen niet gekwalificeerd als pensioen en staan dus juist niet op de UPO.

De staatssecretaris stelt voor om de dekking van het arbeidsongeschiktheidspensioen van de UPO af te halen en alleen nog in de startbrief op te nemen. De UPO hoeft dan alleen te melden dat er arbeidsongeschiktheidsdekking aanwezig is. Op verzoek moet de werknemer dan informatie over zijn arbeidsongeschiktheidspensioen kunnen krijgen. Daarnaast zullen verzekeraars een portal inrichten waarop algemene informatie wordt verstrekt over de verschillende basisvormen van verzekering tegen arbeidsongeschiktheid inclusief een rekentool. Op termijn is het de bedoeling dat deelnemers een overzicht van hun eigen inkomen bij arbeidsongeschiktheid verkrijgen via het pensioenregister. Lijkt ons ook verwarrend maar goed; een arbeidsongeschiktheidsdekking uitleggen zal altijd wel iets voor de gespecialiseerde adviseur blijven.