Terug naar overzicht
10 maart 2014

Administratie Ziektewetuitkering

Iemand die ziek uit dienst is gegaan staat niet meer op de loonlijst. Er moet natuurlijk wel een uitkering betaald worden. We krijgen vaak vragen over hoe de administratie dan moet plaatsvinden.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Iemand die ziek uit dienst is gegaan staat niet meer op de loonlijst. Er moet natuurlijk wel een uitkering betaald worden. We krijgen vaak vragen over hoe de administratie dan moet plaatsvinden. Werkgevers doen per periode van een maand loonaangifte onder het voor hen geldende loonheffingsnummer. Gelijktijdig betalen ze loon uit aan de werknemers.  De zieke werknemer moet vanuit de Ziektewet ook geld krijgen. Hierover moet ook loonheffing plaatsvinden en dit moet gedaan worden en geadministreerd worden onder het loonheffingsnummer van de werkgever waaruit de Ziektewetuitkering is ontstaan. Dit kan dan onder het gewone L-nummer, maar het is ook mogelijk om een subnummer aan te vragen (bijvoorbeeld L02).

Iedere andere partij mag namens de werkgever de administratie voeren, uitkeringen uitbetalen etc. Dat mag volledig uitbesteed worden. Als er maar fiscaal geadministreerd en afgerekend wordt onder het L02 nummer van de werkgever. Waarom L02: omdat de Belastingdienst maar één loonaangifte per werkgever verwerkt; namelijk de meest recente. Dus als de werkgever voor 100 werknemers loonaangifte doet op 10 maart 2014 en zijn dienstverlener doet een week later loonaangifte voor één Ziektewetuitkering onder hetzelfde nummer, dan overschrijft deze de eerste. Daarom sub L02, dan is het apart bekend.

Er zijn bedrijven die dit willen uitbesteden omdat het lastig lijkt, maar normaal gesproken weet een salarisadministrateur hoe dit werkt en regelt dit zo in. Uitbesteden kan natuurlijk wel en daarbij is er keuze tussen uitbesteden van:

  • Enkel de administratie (van bruto uitkering een netto uitkering maken en dit fiscaal verwerken)
  • De uitbetaling zelf. Als een werkgever dit wil dan zal er ook voor voorfinanciering gezorgd moeten worden.

Heeft u vragen hierover? Neem gerust contact met ons op!