Terug naar overzicht
22 april 2014

Aanvullen

Als een werknemer ziek, werkloos of arbeidsongeschikt raakt, dan volgt er vrijwel altijd een uitkering of loondoorbetaling bij ziekte. De hoogte daarvan is wettelijk geregeld en het maximum ligt in de meeste gevallen op 70% van het verzekerde inkomen. Met collectieve arbeidsovereenkomsten kan een aanvulling

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Als een werknemer ziek, werkloos of arbeidsongeschikt raakt, dan volgt er vrijwel altijd een uitkering of loondoorbetaling bij ziekte. De hoogte daarvan is wettelijk geregeld en het maximum ligt in de meeste gevallen op 70% van het verzekerde inkomen. Met collectieve arbeidsovereenkomsten kan een aanvulling op een uitkering of loondoorbetaling worden afgesproken. Minister Asscher heeft de praktijk en de effecten van bovenwettelijke cao-aanvullingen bij ziekte, werkloosheid en  arbeidsongeschiktheid laten onderzoeken.

Uit dit onderzoek blijkt dat in de 100 grootste bedrijfstak- en ondernemings-cao’s is afgesproken dat de werkgever bij ziekte meer doorbetaalt dan de wettelijk verplichte 70% van het loon. Ook aanvullingen op WIA en WW komen in cao’s voor. Bij de WW blijkt dat aanvullingen een negatief effect hebben op uitstroom van uitkeringsgerechtigden. Asscher vindt het daarom gewenst dat sociale partners cao-afspraken over aanvullingen op de WW-uitkering in samenhang bezien met afspraken over preventie van werkloosheid.

Asscher heeft ook van de OESO* een kleine waarschuwing ontvangen. In 2012 heeft hij deze organisatie gevraagd om een analyse van de arbeidsmarkt voor ouderen in Nederland met het verzoek om beleidsaanbevelingen te doen voor het vergroten van het aanbod van en de vraag naar arbeid van ouderen. Volgens de OESO is de huidige maximale WW-duur in Nederland een van de langste van de OESO-landen. Ze noemt de geplande verkorting van de maximale duur van 38 naar 24 maanden belangrijk voor een snellere werkhervatting van werklozen.

De OESO stelt vast dat met de introductie van de WIA de instroom in arbeidsongeschiktheid ook onder oudere werknemers substantieel is gedaald, maar dat de uitstroom onder ouderen nog beperkt is. Ze doen een oproep aan de sociale partners om er bij de invulling van de cao’s rekening mee te houden dat werkhervatting vanuit ziekte of arbeidsongeschiktheid lonend moet blijven.

Kortom; de WW wordt verkort en de arbeidsongeschiktheidsregeling was al versoberd. Aanvullen mag, maar ouderwets repareren liever niet. We kijken uit naar wat de sociale partners gaan bedenken voor de WW-aanvulling vanaf 2016.

Nb voor Enkwest abonnees volgt binnenkort een uitgebreide samenvatting van het OESO-rapport in de abonneenieuwsbrief.

 

* Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling