Terug naar overzicht
14 december 2015

Aanstellingskeuringen

Volgens de SER is het nodig dat we beter geïnformeerd worden over het hoe en wat van aanstellingskeuringen. De commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) van de SER CKA, die is ingesteld om de juiste toepassing en naleving van de Wmk te bevorderen, zorgt daar inmiddels voor

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Volgens de SER is het nodig dat we beter geïnformeerd worden over het hoe en wat van aanstellingskeuringen. De commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) van de SER, die is ingesteld om de juiste toepassing en naleving van de Wmk te bevorderen, zorgt daar inmiddels voor.

De CKA behandelt klachten over aanstellingskeuringen en geeft adviezen over de regels met betrekking tot deze keuringen. De CKA heeft een internetonderzoek uitgevoerd en daar kwamen eind vorige maand de volgende alarmerende conclusies uit naar voren:

  • Ruim zestig procent van de werkgevers en werknemers/sollicitanten is er niet van op de hoogte dat een medische keuring als sluitstuk van een sollicitatieprocedure - een zogenaamde aanstellingskeuring - alleen in uitzonderlijke gevallen is toegestaan.
  • Een groot aantal werknemers en werkgevers denkt dat dit altijd mag of alleen niet mag als de betrokken sollicitant daartegen bezwaar heeft.

Tijd dus om Nederland nader te informeren en de CKA pakt dat grondig aan. Er is een campagne gestart met inzet van radio en sociale media. Ook is een site gelanceerd: www.aanstellingskeuringen.nl. Op deze site staat wat een keuring inhoudt, wanneer deze gevraagd mag worden en verder worden alle regels duidelijk uitgelegd. Ook het jaarverslag van de CKA staat op de site. Dat is mooi want dan kunnen we lezen hoeveel klachten er nou ieder jaar bij de commissie belanden. Dat varieert sinds 2010 tussen de drie en zeven klachten per jaar.

Kortom, goede initiatieven van de CKA, maar voor de praktijk was het niet heel noodzakelijk geweest. Gelukkig was er het internetonderzoek nog.