Terug naar overzicht
19 januari 2015

Aanpassing premiekorting oudere werknemers

Als een werkgever een oudere werknemer vanuit de WW aan het werk helpt dan kan hij aanspraak maken op een mobiliteitsbonus. Over het gebruik van premiekortingen wordt periodiek gerapporteerd in de Monitor Arbeidsmarkt. De meest actuele cijfers

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Als een werkgever een oudere werknemer vanuit de WW aan het werk helpt dan kan hij aanspraak maken op een mobiliteitsbonus. Over het gebruik van premiekortingen wordt periodiek gerapporteerd in de Monitor Arbeidsmarkt. De meest actuele cijfers komen uit 2013 en daaruit bleek dat het aantal lopende mobiliteitsbonussen voor oudere werknemers (50+) 35.200 bedroeg. Minister Asscher heeft onlangs Kamervragen beantwoord over vermeend misbruik van de mobiliteitsbonus. Werkgevers zouden samen met werknemers besluiten om door middel van een beëindigingovereenkomst een oudere werknemer uit dienst te laten treden. Vervolgens wordt dezelfde werknemer (na een heel korte periode in de Werkloosheidswet van soms een dag) weer in dienst genomen om zo een premiekorting te ontvangen.

Volgens de Belastingdienst gebeurt dit inderdaad maar het is niet bekend op welke schaal. Asscher is het uiteraard niet eens met deze methodes en gaat de regelgeving zo spoedig mogelijk aanpassen en de werkgevers hierop aanspreken.

Onderzoeksbureau SEO heeft twee jaar geleden nog onderzoek gedaan naar het effect van de premiekorting bij oudere werknemers. Zij onderzochten wat een oudere werknemer aantrekkelijk maakt en een opvallende conclusie was dat kortingen en bonussen daarbij een zeer geringe rol spelen. In het onderzoek werden meer dan duizend leidinggevenden geïnterviewd. Vrijwel alle geïnterviewde leidinggevenden gaven aan niet op de hoogte te zijn van de mobiliteitsbonus bij het aannemen van een uitkeringsgerechtigde 50-plusser. Dergelijke regelingen vindt men een zaak voor personeelszaken, die in de meeste gevallen hun kennis hierover niet lijken door te spelen naar collega’s die daadwerkelijk nieuwe medewerkers aannemen. Zodoende spelen overheidsregelingen geen rol in de beslissing iemand aan te stellen en komen pas om de hoek kijken als de gekozen kandidaat voor de regeling in aanmerking komt.

Om de regeling tot een succes te maken zal misbruik onmogelijk gemaakt moeten worden, maar ook de bekendheid onder leidinggevenden vergoot moeten worden. Wij willen daar graag ons steentje aan bijdragen. Hierbij een oproep aan de P&O’ers onder onze lezers: vertel de leidinggevenden binnen uw organisatie over de premiekortingen bij het in dienst nemen van oudere werknemers! Maar laat daarbij de mogelijkheid van misbruik alstublieft achterwege.