Terug naar overzicht
26 augustus 2022

Aanpak WIA belangrijker dan ooit

Het UWV heeft onderzoek gedaan naar de onverwachte stijging van de WIA-instroom vorig jaar. De conclusies zijn verontrustend voor werkgevers. Dat een groot tekort aan artsen voor problemen bij UWV zorgt is al langer bekend. Nu wordt ook duidelijk dat de kwaliteit en tijdigheid van de toetsing van re-integratie-inspanningen zwaar onder druk staat. Naast extra WIA-instroom ontstaat er door de UWV-problemen een enorme stijging van het aantal WGA-voorschotuitkeringen. Werkgevers draaien op voor de kosten. De aanpak van WIA-schade moet daarom met voorrang worden aangepakt. Weet u al hoe?

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De problemen in de WIA-uitvoering zijn uiteraard ook bekend bij onze overheid. Het kabinet heeft een aantal plannen om bij UWV de druk van de ketel te halen. Werkgevers moeten dan alert zijn, want dit kan leiden tot verschuiving van de problemen in hun richting.

  • Zoals u wellicht vernomen hebt, wordt bij de WIA-beoordeling van 60-plussers geen arts meer ingeschakeld. Moet een werkgever daar akkoord mee gaan?
  • Daarnaast zal de eerstejaarsbeoordeling in de Ziektewet mogelijk komen te vervallen. Gaat dit dan leiden tot meer WIA-instroom?
  • Andere WIA-wijzigingen zorgen ook voor mogelijk oplopende werkgeverslasten. Zo is er het plan om de ondergrens van de WIA te verlagen naar 15%; in theorie een enorme toename van WGA-instroom. Wie gaat dat betalen?

Aanpak van WIA-schade is noodzakelijk en biedt werkgevers grote besparingen. In samenwerking met Scolea, bekend van de opleidingen voor arbeidsdeskundigen, bieden wij een praktijkgerichte training gericht op WIA-schadelastbeheersing. U kunt binnenkort weer van onze kennis en ervaring gebruik maken!

Tijdens de driedaagse opleiding wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden van schadelastbeheersing in relatie tot de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. Zowel inhoudelijke als financiële aspecten worden behandeld. Ook zullen wij ingaan op relevante actualiteiten zoals de mogelijke verkorting van de WGA-risicoperiode naar vijf jaar en de wijziging re-integratie in spoor 2 in de WIA-wachttijd. Meer informatie en aanmelden