Terug naar overzicht
22 april 2014

5 tips van Christa voor examen PE Plus Inkomen

Als freelance docent kom ik graag bij de mensen thuis. Herstel: ben ik graag op locatie om aan kennisoverdracht te werken;  de laatste paar weken met name voor examentrainingen PE Plus Inkomen. En wat blijkt:

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Als freelance docent kom ik graag bij de mensen thuis. Herstel: ben ik graag op locatie om aan kennisoverdracht te werken;  de laatste paar weken met name voor examentrainingen PE Plus Inkomen.

En wat blijkt: het lijkt wel of ik teruggekeerd ben naar de examenperiodes tijdens de middelbare school. Alleen sta ik nu voor de klas in plaats van bibberend van de zenuwen achterin. Wat ik zie is een dwarsdoorsnee van de examenkandidaten zoals die van alle tijden zijn:

  • Degenen die weekenden en avonden hebben doorgehaald en staan te popelen hun kennis te delen: geef ze een vraag en ze steken nog net niet hun hand op om het goede antwoord te geven. Inclusief paginanummer, welk wetboek enz.
  • Degenen die zich nu realiseren dat ze beter wel wat meer tijd aan het doornemen van de syllabus hadden kunnen besteden. Ze kijken wat aarzelend om zich heen, wat onzeker en verschuilen zich achter hun buurman die zelfverzekerd voor zich uit zit te kijken, zich troostend met de gedachte dat het waarschijnlijk allemaal wel mee zal vallen;
  • Degenen die echt geen tijd hebben gehad want: te druk op de zaak, ook thuis weinig tijd want kleine kinderen vragen continu aandacht, ziek geweest en het materiaal veel te laat ontvangen. Dus als we zakken, dan ligt het niet aan ons maar aan de omstandigheden…

En dan begin ik met geruststellen. Want bangmakerij is er al genoeg in de media. Het kan toch niet zo zijn dat de inkomensadviseur, die al jaren bezig is in dit prachtige vak, nu niet kan slagen voor een PE Plus Inkomen examen? Als je je verdiept in de materie, geoefend hebt met vragen en met name de delen over adviesvaardigheden en competenties combineert met de kennis en ervaring dan kan het bijna niet mis.

Ik heb cursisten gezien die hele pagina’s over adviesvaardigheden hadden doorgeworsteld, inclusief rijtjes leren over hoe je je cliënten dient aan te spreken, slecht nieuws gesprek moet brengen enzovoort. Alsof ze dat nog nooit gedaan hadden. Loslaten, je gezond verstand gebruiken en het braafste jongetje/meisje van de klas zijn. Daar gaat het om bij het behalen van dit examen.

En al die verhalen over dramatisch lage slagingspercentages: bij Assurantie B slaagde ook gemiddeld slechts 20 %. Ik zie nu in groepen gemiddeld 50/60 % wel slagen voor PE Plus. Dus hoe zo laag?

Speciaal voor jullie, lieve Enkwest lezers een top 5 met tips om het examen succesvol af te ronden:

  1. Gewoon studeren. Door de stof heen en leren
  2. Oefenen met vragen maken; heel veel vragen maken
  3. Je maakt de examenvragen vanuit de adviseursrol dus niet vanuit verzekeraar
  4. Laat los de polisvoorwaarden, uitzonderingen en bijzondere situaties. Denk vanuit de gemiddelde inkomensadviseur
  5. Goed lezen! Antwoord geven op de vragen, niet bij het lezen van de 1e zin in de casus al antwoord in je hoofd formuleren. Misschien hoort deze wel op nummer 1….

En mocht je ondanks de voorbereidingen alsnog zakken, dan heb je toch ervaring opgedaan met digitaal examen afleggen. Voor een kleine € 130,00 kun je volgende week, soms zelfs de volgende dag al weer examen doen. Dus: geen drama maken, inschrijven en slagen! En dat uiteraard van de daken afschreeuwen want dat heb je dan verdiend.

Wil je je ervaringen delen? Wij wachten er op! Mail ons: info@enkwest.nl