Terug naar overzicht
27 februari 2010

2010-week 8

- Inkomensverzekeraars gaan loonheffing inhouden
- Omscholingsbonus nieuw personeel wordt uitgebreid
- Vorst-WW
- Verschuiving in de zorgmarkt



Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Inhoud bericht : Inkomensverzekeraars gaan loonheffing inhouden
Bron : HR Signalen
Datum : 26 februari 2010

Samenvatting
Private inkomensverzekeraars verstrekken regelmatig uitkeringen aan individuele werknemers. Zonder tussenkomst van een werkgever. Dit is de Belastingdienst een doorn in het oog, omdat hierdoor een vertraging rond de belastinginning ontstaat. Want over deze uitkeringen moet ook Inkomstenbelasting worden afgedragen. Vanaf 1 januari 2011 gaan de inkomens-verzekeraars loonbelasting inhouden op uitkeringen aan zelfstandige ondernemers en individueel verzekerden. Ter compensatie van het niet inhouden van loonheffing in 2010, is afgesproken dat inkomensverzekeraars de uitkeringen renseigneren aan de Belastingdienst. Het gaat om de inhouding van loonbelasting door inkomensverzekeraars op uitkeringen die zij doen aan zelfstandigen en individueel verzekerden.

Inhoud bericht : Omscholingsbonus nieuw personeel wordt uitgebreid
Bron : nu.nl
Datum : 22 februari 2010

Samenvatting

De omscholingsbonus is bedoeld om werkgevers mensen in dienst te nemen die kort werkloos zijn en niet de juiste opleiding en/of ervaring hebben voor de nieuwe functie. Er zitten echter beperkende bepalingen aan de regeling, zodat er weinig gebruik van wordt gemaakt. Een nieuwe werknemer mag nu maximaal vier weken werkloos zijn geweest om in aanmerking te komen voor een scholingsbonus. Het plan is om de periode tussen de banen op te rekken naar maximaal drie.
De omscholingsbonus is ingesteld om werkgevers die nog wel veel vacatures hebben, zoals in de zorg, te stimuleren met ontslag bedreigd personeel uit andere sectoren aan te nemen. De helft van de kosten voor omscholing worden vergoed met een maximum van 2500 euro.

Inhoud bericht : Vorst-WW
Bron : NU.nl
Datum : 23 februari 2010

Samenvatting

Ongeveer 2500 ondernemers, veelal uit de bouwsector, hebben zich bij het UWV gemeld voor de vorst-WW.
Afgelopen week heeft minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) het mogelijk gemaakt dat bouwondernemers aanspraak kunnen maken op de vorst-WW.
Ook hoveniers, glazenwassers en schilders die als gevolg van de vorst niet konden werken, kunnen een beroep doen op de speciale WW.
In de Werkloosheidswet zit de speciale regeling ingebouwd voor buitengewone natuurlijke omstandigheden, waarvan bijvoorbeeld ook bij wateroverlast gebruikgemaakt kan worden.

Werkgevers die voor de vorst-WW in aanmerking komen, krijgen driekwart van het betaalde loon terug van de overheid. Dat wordt betaald uit de WW-fondsen.
Werknemers die onder de regeling vallen, blijven in dienst van hun werkgever en teren niet in op hun opgebouwde WW-rechten.

De regeling werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 februari 2010 en loopt tot 1 april 2010.

Inhoud bericht : Verschuiving in de zorgmarkt
Bron : AM signalen
Datum : 26 februari 2010

Samenvatting


Ook over 2009 zijn op de markt van zorgverzekeringen de nodige verschuivingen geconstateerd. Bijna 650.000 verzekerden stapten eind vorig jaar over naar een andere zorgverzekeraar. Dat is zo'n 4% van de markt. Consumenten stapten vooral om de prijs naar goedkopere internetlabels of naar een collectieve zorgverzekering met premiekorting. Dit blijkt uit het jaarlijkse mobiliteitsonderzoek van BS Health Consultancy. Van de Nederlanders is nu 64% voor ziektekosten verzekerd via een collectiviteit, tegen 62% vorig jaar. De gemiddelde collectiviteitskorting bleef 7,1%.
De gemiddelde nominale premie inclusief eventuele collectiviteitskortingen is in 2010 met gemiddeld ruim € 30 gestegen tot € 1.095 per verzekerde per jaar. Dat is hoger dan de in september door het ministerie van VWS afgegeven nominale rekenpremie, die uitging van een stijging van € 21. De belangrijkste oorzaak van deze stijging is dat de zorguitgaven sneller groeien dan het aantal premiebetalers.