Terug naar overzicht
18 januari 2010

2010-week 2

- Zelfstandige naar voedselbank
- woonlastenverzekering onder vuur
- vuur onder woonlastenverzekering al weer geblust
- gehandicapte onder het minimumloon

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Inhoud bericht : Zelfstandige naar voedselbank
Bron : AD
Datum : 9 januari 2010


Samenvatting


Steeds meer kleine zelfstandigen kloppen aan bij de voedselbanken in Nederland voor gratis levensmiddelen. Dat zei Clara Sies van Voedselbank Nederland zaterdag. Per week meldden zich tientallen kleine zelfstandigen, die door de economische crisis moeilijk het hoofd boven water houden. Het gaat om een nieuwe categorie klanten. ''Ze hebben hun inkomsten sterk zien teruglopen. Hun vaste uitgaven als de hypotheek die ze afsloten toen het economisch tij gunstig was, gaan echter gewoon door.'' Het probleem doet zich vooral voor in de Randstad, aldus Sies, Daar zitten ook meer kleine bedrijven, bijvoorbeeld in de bouw. Maar ook in de rest van het land komen de kleine zelfstandigen naar de voedselbank voor een gratis voedselpakket.


Inhoud bericht : Woonlastenverzekering onder vuur
Bron : Nu.nl
Datum : 12 januari 2010


Samenvatting


De Vereniging Eigen Huis gaat klachten verzamelen van huiseigenaren die een woonlastenverzekering hebben afgesloten die uiteindelijk niets waard blijkt te zijn. Volgens de vereniging wordt in veel gevallen niet uitgekeerd bij werkloosheid of andere problemen, waardoor er minder inkomen is om de hypotheek te betalen. De actie richt zich specifiek op verzekeringen die voor 2007 zijn gesloten. De Vereniging Eigen Huis signaleert dat verzekeraars te strenge voorwaarden hanteren voor uitkering. Zo kunnen polishouders bij overspannenheid, rsi of rugpijnen geen aanspraak maken op een verzekering. Hetzelfde geldt voor ontslagen werknemers die een vertrekpremie accepteren, zo zei een woordvoerder. Voor 2007 was de markt voor woonlastenverzekeringen in handen van drie buitenlandse verzekeraars. Daarna is er meer concurrentie gekomen en is het toezicht verscherpt, aldus de zegsman van Vereniging Eigen Huis.


Inhoud bericht : Vuur onder woonlastenverzekering weer geblust
Bron : AD
Datum : 9 januari 2010

Samenvatting


De recente negatieve berichtgeving in de media over woonlastenverzekeringen is Federatie Fidin en OvFD in het verkeerde keelgat geschoten. Beide belangenbehartigers zijn hierover 'verbijsterd', omdat zij vinden dat de reeds genomen wettelijke maatregelen de beschreven misstanden al onmogelijk maken. Fidin en OvFD vinden het evenzeer opmerkelijk dat de politici in de media vragen om wetgeving die sinds 1 januari al van kracht is. Vereniging Eigen Huis was de 'oorzaak' van de deze week ontstane berichtgeving. Fidin en OvFD wijzen er in een reactie op dat dit onderwerp al een aantal jaren geleden in de Tweede Kamer ter discussie heeft gestaan. Het afgelopen voorjaar hebben Fidin en de OvFD opnieuw met het ministerie van Financiën en andere marktpartijen gesproken over maatregelen tegen partijen die extreem hoge provisies betalen (en ontvangen) bij kredietbeschermers. Dat heeft er toe geleid dat er extra wettelijke maatregelen, zoals de inducementregels, zijn genomen om de nu beschreven misstanden tegen te gaan.


Inhoud bericht : Gehandicapte onder het minimumloon
Bron : ANP
Datum : 14 januari 2010

Samenvatting

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) kan aan de slag met een proef om werklozen met een handicap aan een baan te helpen, waarbij ze tijdelijk onder het minimumloon terecht kunnen komen. Een meerderheid van de Tweede Kamer bleek donderdag tijdens een debat haar plannen aarzelend te steunen. Klijnsma wil de komende 2,5 jaar onderzoeken of mensen die in de bijstand zitten en eigenlijk in aanmerking komen voor een plek in een sociale werkplaats, beter geholpen zijn met loondispensatie. Dan betalen werkgevers alleen de productieve uren van de gehandicapte en krijgt deze werknemer voor de onrendabele uren een uitkering. Mensen die weinig verdienen en veel loonaanvulling nodig hebben met een uitkering, kunnen onder het minimumloon terechtkomen.