Terug naar overzicht
19 maart 2012

‘Doe open die poort’ en andere arbozaken (maart 2012)

 

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 7 maart 2012 overleg gevoerd met staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het overleg, dat voornamelijk ging over liftkeuringen, werden nog twee onderwerpen aangesneden die wij er voor u uitgelicht hebben.

Het Nieuwe Werken betekent dat thuiswerken meer in zwang zal komen. De werkgever is verantwoordelijk voor de werkplek, maar hoe dit te controleren? Moet een werknemer de deur opendoen als de Arbeidsinspectie bij hem aanbelt? Het antwoord van de staatssecretaris is bevestigend: “Dan moet je de deur opendoen.”
“Het is natuurlijk wel de vraag in hoeverre de inspectie dat moet doen. Het lijkt me niet nodig om overal binnen te vallen, maar alleen als er sprake is van een aantoonbaar risico of als werknemers en werkgevers geen overeenstemming kunnen bereiken. Ik kan me met het oog op de zorgplicht van de werkgever voorstellen dat degene die in dat huis woont en waar de arbeidsplek dan ook is, er ook belang bij heeft om de Arbeidsinspectie toe te laten. Het lijkt me iets wat zelden zal voorkomen. Maar als het voorkomt, dan moet de deur worden geopend”, aldus De Krom.

Verder werd tijdens het overleg een aanvulling gegeven op het bericht dat u in de vorige Digi-kwest over arboregels en zelfstandigen zonder personeel hebt kunnen lezen.
De doelbepalingen in de arboregelgeving worden geheel van toepassing verklaard op zzp'ers. Dat geldt voor alle situaties waarin wordt samengewerkt met anderen. Of het nu zzp'ers betreft op een bouwterrein die samenwerken met werknemers van een bouwbedrijf of dat het om zzp'ers gaat die met elkaar samenwerken, het zal in alle situaties gelden. Dit betekent in feite dat 90% van de zzp'ers in de bouw -- daar gaat het met name over -- is gedekt door de arboregelgeving. Indien een zzp’er zich niet aan de voorschriften houdt, dan kan de Arbeidsinspectie de zzp'er aanspreken. De staatssecretaris wijst daarbij op het belang van voorlichting. Zzp'ers moeten goed weten waaraan zij gebonden zijn als zij met anderen samenwerken op zo’n bouwplaats”, aldus De Krom.