Terug naar overzicht
09 november 2020

SPAWW-premie

Alweer ruim vier jaar geleden werd de Stichting Private Aanvulling WW en WGA SPAWW) opgericht. De stichting is een landelijk fonds dat reparatie van WW- en loongerelateerde WGA-uitkering ter hand neemt en uitvoert. Inmiddels zijn meer dan twee miljoen werknemers via 60 duizend werkgevers deelnemer en eind 2019 is de eerste PAWW-uitkering toegekend. Eind vorige maand maakte de stichting bekend wat deelname volgend jaar gaat kosten.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De Wet Werk en zekerheid heeft de opbouw van WW-rechten beperkt en de maximale duur van de WW-uitkering verkort van 38 naar 24 maanden. Deze wijzigingen gelden ook voor de WGA-loongerelateerde uitkering. Cao-partijen zijn vrij om deze wettelijke beperkingen te repareren. De stichting Private aanvulling WW en WGA (SPAWW) is de belangrijkste partij om dergelijke cao-reparaties uit te voeren. De inhoud van die reparatie legt de stichting vast in een verzamel-cao, waar cao-partijen zich vrijwillig bij kunnen aansluiten. De premie van de SPAWW-regeling is geheel voor rekening van de werknemer en bedroeg bij aanvang 0,20% van het premieloon. Inmiddels is de premie gestegen naar 0,4% en zal volgend jaar verder stijgen naar 0,5%. Voor 2022 zal de bijdrage waarschijnlijk op 0,6% uitkomen en de Stichting denkt dat de maximale SPAWW-premie 0,7% zal bedragen. De sector Metaal en techniek heeft sinds 1 juli 2019 een eigen regeling, via de Stichting private aanvulling WW en WGA Metaal en Techniek de SWWM. De premie voor deze regeling bedraagt momenteel 0,4% van het uniform loon.

Het is natuurlijk belangrijk dat werknemers weten waar zij bij werkloosheid en/of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid recht op hebben. Inmiddels verwijzen de beëindigingsbrieven van UWV daarom naar eventuele rechten op een PAWW-uitkering. Ook komt de regeling ter sprake bij de intake van de sociale diensten. SPAWW heeft daarnaast werkgevers gevraagd om in de ontslagprocedure naar hen te verwijzen.

Door de uitkeringen van SPAWW worden de wettelijke WW- en WGA-uitkeringen verlengd. Wat de invloed daarvan is op private inkomensverzekeringen kunt u hier lezen.