Terug naar overzicht
09 december 2019

SPAWW nog niet bekend genoeg

De Wet Werk en zekerheid heeft de opbouw van WW-rechten beperkt en de maximale duur van de WW-uitkering verkort van 38 naar 24 maanden. Deze wijzigingen gelden ook voor de WGA-loongerelateerde uitkering. Cao-partijen zijn vrij om deze wettelijke beperkingen te repareren. De stichting Private aanvulling WW en WGA (SPAWW) is de belangrijkste partij om dergelijke cao-reparaties uit te voeren. De inhoud van die reparatie legt de stichting vast in een verzamel-cao, waar cao-partijen zich vrijwillig bij kunnen aansluiten. Dat gebeurt veelvuldig, dus SPAWW is bij de cao-partijen meer dan bekend. Dat ligt anders bij werknemers die onder een cao vallen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Binnen de Stichting van de arbeid hebben de sociale partners de constructies van verzamel-cao’s voor de WW- en WGA-reparatie bedacht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de stichting zich medeverantwoordelijk voelt voor een goed uitgevoerde regeling voor werknemers die werkloos of arbeidsongeschikt zijn geraakt. De Stichting heeft geconstateerd dat werknemers die ontslagen worden vaak niet goed op de hoogte zijn van de SPAWW-regeling. Daarom verzoekt de Star werkgevers- en werknemersorganisaties om bij beëindiging van een dienstverband de werknemers te wijzen op een mogelijk recht van deze aanvullende uitkering. De Stichting helpt alvast mee door de organisaties de volgende concepttekst aan te bieden die gebruikt kan worden bij de informatievoorziening:

U valt onder de cao-afspraak waarbij u mogelijk na afloop van een WW- of een loongerelateerde WGA-uitkering recht heeft op een private aanvulling op deze uitkering van de Stichting Private Aanvulling WW- en loongerelateerde WGA-uitkering (SPAWW). Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Laat u zich zorgvuldig informeren. Op de ·website www.spaww.nl is meer informatie over deze regeling te vinden.

De SPAWW-regeling is een cao-regeling en komt daarom ook terug in de handige cao-database op poliskraker.nl. Kijk hier voor meer informatie over de cao-overzichten.