Terug naar overzicht
11 juni 2019

Opleiden en ontwikkelen dankzij de overheid

In de vorige Digi-kwest las u over cao-regelingen voor opleiden en ontwikkelen. Het kabinet is maar wat blij met de inzet van de vele partijen die actief een Leven Lang Ontwikkelen stimuleren, maar het kan nog beter. Om het leven lang ontwikkelen een boost te geven introduceert het kabinet het STAP-budget, waarbij STAP de afkorting is van STimulans ArbeidsmarktPositie.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

De nieuwe regeling houdt in het kort gesteld in dat iedereen een verzoek kan indienen voor vergoeding van scholing voor de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Het STAP-budget komt in de plaats van de huidige regeling waarbij studiekosten aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Budget neutrale vervanging betekent dat er jaarlijks rond 200 miljoen euro beschikbaar is voor de STAP-regeling. Het kabinet overweegt een maximumvergoeding per aanvraag te hanteren van 1.000 a 2.000 euro, zodat jaarlijks minimaal 200.000 resp. 100.000 aanvragen gehonoreerd kunnen worden. Kortom, HR-medewerkers moeten zorgen dat de opleidingswensen tijdig leiden tot STAP-aanvragen.

Het UWV is de beoogd uitvoerder van de nieuwe scholingsregeling, maar het instituut zal zich eerst nog buigen over de uitvoerbaarheid van de regeling. In ieder geval zal het STAP-budget pas na volgend jaar worden ingevoerd.