Terug naar overzicht
27 mei 2019

Opleiden en ontwikkelen dankzij de cao

De overheid vindt het van belang dat werkenden in goede gezondheid tot in ieder geval de AOW-leeftijd kunnen werken. Duurzame inzetbaarheid is het doel en dat wordt onder andere bereikt met een leven lang leren. Om werknemers te stimuleren zich te blijven ontwikkelen worden in collectieve arbeidsvoorwaarden budgetten geregeld voor scholing en ontwikkeling. Het kabinet heeft onderzoek laten doen naar deze collectieve afspraken.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Voor 21% van de werknemers vallend onder een cao geldt een vaste afspraak en voor 3% geldt dat sprake is van een pilot voor het invoeren van het individueel ontwikkelbudget. Bij ongeveer een vijfde van de werknemers met een cao (19%) wordt in de cao een specifiek bedrag genoemd. Het bedrag varieert van €100,- tot €1400,- per jaar. Voor een relatief klein deel van de werknemers (3%) is het budget uitgedrukt in een percentage van het salaris. Voor de overige werknemers met een individueel ontwikkelbudget is het budget niet nader gedefinieerd in de cao (2% van de werknemers). Cao-fondsen gaan uit van een scholingsdeelname in een jaar van 25%. De totale kosten per jaar worden daarmee geschat op €149 miljoen.

De uitkomsten van het SZW-onderzoek dienen als input bij het gesprek tussen het kabinet en Stichting van de Arbeid over het verder stimuleren van private individuele ontwikkelbudgetten en de rol die zij daarbij vervullen. De sociale partners zijn voornemens via cao’s, O&O-fondsen en brancheorganisaties de totstandkoming van individuele ontwikkelbudgetten actief verder te stimuleren.

Voor de schade- en inkomensadviseur is inzicht in de belangrijke kenmerken van cao’s noodzakelijk bij advies aan de werkgever en/of particuliere relaties. Met de module cao-kenmerken voor de adviseur schade- en inkomensverzekeringen heeft u snel inzicht in de voor verzekeringsadvies belangrijke kenmerken.

Poliskraker biedt inzicht in de verplichtingen van meer dan 60 belangrijke cao’s op het terrein van ziekteverzuim en werknemersverzekeringen. Afspraken over de loondoorbetaling bij ziekte, WIA-aanvullingen, WGA-premieverdelingen, pensioen, ongevallenverzekering, afspraken over duurzame inzetbaarheid en WW-aanvullingen waaronder de SPAWW-regeling  zijn hierin opgenomen. Uiteraard worden ook de individuele ontwikkelbudgetten op Poliskraker bijgehouden. Een handig hulpmiddel voor de inkomensadviseur!

U leest meer op de site van Poliskraker en kunt daar zelf uw cao-module activeren.