Terug naar overzicht
11 januari 2021

MKB-verzuim-ontzorg-verzekering dankzij adviseur

De belangrijkste oplossing voor de knelpunten die met name kleinere werkgevers ervaren bij de regelgeving rond ziek personeel is de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering. Deze verzekering zorgt voor een vergoeding van de loondoorbetaling, casemanagement, vergoeding van re-integratiekosten, Poortwachtergarantie en dat alles tegen een stabiele premie. Je zou verwachten dat de meerderheid van het MKB inmiddels voorzien is van een verzuim-ontzorg-verzekering. Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) en de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) lieten het voor hun sector uitzoeken.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Het onderzoek is uitgevoerd door Panteia. Zij hebben afgelopen najaar 360 bedrijven telefonisch benaderd en kwamen onder andere tot de volgende conclusies:

  • 17% van de bedrijven in de sector is bekend met de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering;
  • 10% heeft daadwerkelijk een MKB-verzuim-ontzorg-verzekering afgesloten;
  • bedrijven kennen de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering vooral via hun verzekeringsadviseur (68%);
  • 30% dat zij de verzekering op advies van de verzekeringsadviseur hebben afgesloten;
  • van de bedrijven die nog niet bekend waren met de MKB-verzuim-ontzorgverzekering, is 27% er wel in geïnteresseerd om zich verder te verdiepen in deze verzekering, zodra zij hiervan horen, de overige 73% is hierin niet geïnteresseerd.

Opdrachtgever van het onderzoek AFNL-NOA vraagt de Tweede Kamer op basis van de resultaten van dit onderzoek om nu toch werk te maken van het verkorten van de loondoorbetalingsplicht voor tenminste het tweede ziektejaar. In het Regeerakkoord van dit Kabinet is de belofte gedaan werkgevers hierin tegemoet te komen, waarbij is aangegeven de loondoorbetalingsplicht te verkorten van twee naar één jaar voor bedrijven met minder dan 25 werknemers. AFNL-NOA roept de politiek op de belofte uit het Regeerakkoord na te komen, nu blijkt dat de MKB-ontzorgpolis het mkb geen soelaas biedt, ook in het belang van het weer in dienst nemen van – vaste – medewerkers in het mkb.

Die reactie lijkt wat kort door de bocht. De verzuimverzekering biedt voornamelijk geen soelaas omdat werkgevers er in grote meerderheid niet van op de hoogte zijn. Verkorten van de loondoorbetaling is een oplossingsrichting (die uiteindelijk duurder uitpakt), maar de werkgevers in de sector te adviseren het gesprek aan te gaan met een inkomensadviseur is wellicht verstandiger