Terug naar overzicht
06 december 2021

Zieke uitzendkrachten

Er is wat vreemds aan de hand met uitzendkrachten. Tenminste; wanneer zij ziek worden en een uitzendbeding hebben. Het dienstverband van deze uitzendkrachten houdt namelijk abrupt op te bestaan zodra de uitzendkracht zich ziekmeldt. Of deze praktijk nog lang standhoudt, is echter de vraag.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Een uitzendovereenkomst is een bijzondere arbeidsovereenkomst. De werknemer wordt door zijn werkgever ter beschikking gesteld aan een derde en gaat onder leiding van die derde partij (de inlener) een opdracht uitvoeren. In de eerste fase van de arbeidsovereenkomst is er een uitzendbeding van kracht. Dit beding regelt dat de arbeidsovereenkomst eindigt als de inlener geen gebruik meer maakt van de werknemer. Het beding bepaalt ook dat als de werknemer door ziekte zijn werk niet kan verrichten, de arbeidsovereenkomst eindigt. De werknemer heeft dan na twee wachtdagen recht op een Ziektewetuitkering. In 2020 kregen 78.800 uitzendkrachten met uitzendbeding een ZW-uitkering. In 2019 waren dat er 43.000 (Kwantitatieve informatie UWV jaarverslag 2020).

Het vreemde aan een beding dat de arbeidsovereenkomst laat eindigen bij ziekte, is dat het niet samen gaat met het opzegverbod. De wet geeft immers aan dat de arbeidsovereenkomst in beginsel niet mag worden opgezegd bij ziekte (art. 7:670 lid 1 BW). Vorige maand hebben de Tweede Kamerfracties van VVD, SP en PvdA vragen gesteld aan Staatssecretaris Wiersma over dit onderwerp. Wiersma wijst naar de jurisprudentie die in de loop van de jaren over het opzegverbod en het uitzendbeding is ontstaan. Daaruit blijkt dat de rechters verdeeld zijn. Wel zegt de staatssecretaris dat de jurisprudentie er in hoofdzaak op lijkt te wijzen dat beëindiging van een uitzendovereenkomst bij ziekte van de uitzendkracht niet legitiem (meer) is. De meest recente uitspraak op dit terrein oordeelt dat het uitzendbeding in strijd is met het wettelijke opzegverbod bij ziekte.

Volgens Wiersma is tegen deze uitspraak beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad. Voordat Wiersma iets over deze materie wil zeggen, wil hij eerst de uitkomst van deze rechtszaak vernemen. Tot die tijd zal een zieke uitzendkracht waarvan de arbeidsovereenkomst eindigt gewoon bij het UWV aan kunnen kloppen voor een Ziektewetuitkering.