Terug naar overzicht
11 november 2021

Wijziging WGA en Ziektewet klein beleid?

Afgelopen 11 november sprak staatssecretaris van Sociale Zaken & Werkgelegenheid Dennis Wiersma met de Tweede Kamer over de Verzamelwet van 2022. Met een verzamelwet worden normaliter geen substantiële beleidswijzigingen beoogd, enkel klein beleid. Ditmaal valt daar echter over te twisten. Zo is er de wijziging in de no-riskpolis en ook de wijziging in de financiering van WIA-voorschotten.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

In de Verzamelwet is het plan opgenomen om het onmogelijk te maken om een Ziektewetuitkering aan te vragen als deze niet meer tot uitkering kan komen. Een werkgever die dan veel te laat is met onderkennen dat zijn (ex-)werknemer een no-riskstatus heeft, kan dit niet meer corrigeren en zit mogelijk met 10 jaar (onterechte) doorbelasting van WGA-schade. Tijdens de schriftelijke behandeling van het voorstel leek er geen oppositie te zijn, maar de SGP heeft alsnog de mogelijk ingrijpende gevolgen voor werkgevers van deze maatregel onderkend. De partij heeft een amendement ingediend om deze wijziging niet door te laten gaan. De Staatssecretaris ontraadt het amendement. Volgens hem is de no-riskpolis er om werkgevers te verleiden werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. Verder stelt hij dat de werkgever meer dan genoeg de tijd heeft om de no-risk uitkering met terugwerkende kracht aan te vragen.

Een andere wijziging die is opgenomen in de Verzamelwet, is dat een voorschot op een WGA-uitkering verhaald kan worden op een WGA-eigenrisicodrager. Wat ons betreft is dit geen klein beleid. De werkgever is immers verantwoordelijk voor een WGA-uitkering en daar is geen sprake van. Het kan zijn dat er na de beoordeling een IVA-uitkering wordt toegekend, of dat blijkt dat de werknemer minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is. Het UWV kan door een artsentekort niet tijdig een uitkeringsrecht vaststellen; dan kan er ook geen uitkering op de werkgever verhaald worden, is onze mening. Dat het UWV deze praktijk er misschien al een tijd op nahoudt maakt dat niet anders.

Onlangs meldde Koolmees dat voorschotten die verstrekt zijn door UWV aan werknemers waarvan de WIA-aanvraag te laat is behandeld, niet terug betaald hoeven te worden. Deze voorschotten zouden echter niet verhaald worden op de individuele werkgevers. In dat licht is de voorgestelde wijziging opmerkelijk. Het is de vraag waarom niet gewoon gewacht kan worden met verhalen totdat er daadwerkelijk een recht op WGA-uitkering is vastgesteld. Ook deze wijziging wilde de SGP ongedaan maken middels een amendement op de verzamelwet. Volgens Staatssecretaris Wiersma is dit echter een slecht idee, omdat de verzamelwet alleen een verduidelijking geeft van de huidige wetsmogelijkheden. Ook het verzoek van de SGP om nog een advies van de Raad van State te krijgen over de wijziging ontraadde de Staatssecretaris omdat het volgens hem niet om een ingrijpende wijziging gaat.

Op donderdag 18 november heeft de Tweede Kamer de Verzamelwet aangenomen.