Het wetsvoorstel afschaffen tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten is onlangs in internetconsultatie gegaan. Het wetsvoorstel volgt uit het hoofdlijnenakkoord waarin is afgesproken dat de tegemoetkoming voor hogere kosten door chronische ziekte of handicap per 2027 vervalt. Door tegelijkertijd het eigen risico in de zorg te verlagen, wil het kabinet de ondersteuning voor chronisch zieken en gehandicapten vereenvoudigen. Veel betrokkenen zijn juist daar ongerust over.
Wetsvoorstel afschaffen tegemoetkoming arbeidsongeschikten

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.
De persoon die op 1 juli van een kalenderjaar recht heeft op een arbeidsongeschiktheidsuitkering op basis van de WAO, WIA, WAZ of Wajong (en in geval van WAO en WAZ: die ten minste 35% arbeidsongeschiktheid is), heeft momenteel recht op de tegemoetkoming arbeidsongeschikten. UWV betaalt de tegemoetkoming in september van een kalenderjaar ambtshalve uit. De tegemoetkoming is bedoeld voor kosten ten gevolge van chronische ziekte of handicap. Het bedrag van de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten wordt ieder jaar vastgesteld door SZ&W en bedraagt dit jaar € 219,90 netto.
Als het volledige eigen risico verdwijnt uit de zorgverzekering dan is dat doelmatiger en financieel gunstiger voor de doelgroep. Uit de internetconsultatie blijkt echter dat die doelgroep allerminst gerust is op de daadwerkelijke afschaffing van het eigen risico. Bovendien is die enorme kostenpost voor de afschaffing van het eigenrisico ten bate van iedereen en wordt dat niet als eerlijk ervaren zoals bijvoorbeeld blijkt uit de onderstaande reactie:
…Daar komt nog bij dat de rekensom die gemaakt wordt een heel slechte motivatie is voor de beslissing. Afschaffen van de tegemoetkoming compenseert slechts 5 % van de kosten van het verlagen van het eigen risico voor iedereen. Moreel is het sowieso onverdedigbaar: de allerzwaksten, die geen enkele mogelijkheid tot aanvulling van het inkomen hebben, ermee treffen, in ruil voor voordelen voor iedereen, dus ook de grote groep die prima in staat is om het bestaande eigen risico te dragen.
Waarom maakt u het eigen risico niet inkomensafhankelijk, met een volledige vrijstelling ervan voor álle minima? Dat zou pas échte resultaten geven!
Een alternatief voor het afschaffen van de tegemoetkoming arbeidsongeschikten en het verlagen van het verplicht eigen risico in de Zvw, is het uitbreiden van de tegemoetkoming naar alle chronisch zieken en gehandicapten onafhankelijk van het recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dit is echter niet te realiseren vanwege het ontbreken van een centrale registratie van mensen die chronisch ziek of gehandicapt zijn.