Terug naar overzicht
11 december 2023

Werkwijzer Poortwachter wordt vernieuwd

Eerder heeft u in onze Digi-kwest kunnen lezen over de Werkwijzer Poortwachter die niet meer geactualiseerd wordt door het UWV. Een omstreden beslissing die veel reacties heeft opgeleverd, extern en ook intern bij UWV. Dat heeft blijkbaar resultaat gehad. De komst van een nieuwe werkwijzer is aangekondigd en we hopen dat die snel zal verschijnen.

Inschrijven voor onze gratis Digi-kwest nieuwsbrief.

Medio 2023 was ineens op de UWV site te lezen dat de Werkwijzer Poortwachter niet meer geactualiseerd werd. Als er wijzigingen in beleid rond de toetsing van re-integratie-inspanningen zouden zijn, dan konden werkgevers en werknemers die als nieuwsbericht op de UWV site doornemen. We waren niet gelukkig met dit UWV-besluit. De werkwijzer heeft voor de werkgever en werknemer een sterk normerende en gedragsbepalende werking. Er kunnen ook juridische consequenties uit volgen, zoals het opleggen van een loondoorbetalingsplicht door het UWV. Als er bezwaar en beroepszaken worden gevoerd, dan houden rechters ook rekening met de bepalingen in de Werkwijzer Poortwachter. Om transparantie en voorspelbaarheid van de toetsing van re-integratie-inspanningen te waarborgen is het van belang dat de werkwijzer geactualiseerd wordt als dat nodig is.

Gelukkig is nu aangekondigd dat UWV de Werkwijzer Poortwachter gaat vernieuwen. Het is de bedoeling dat de Werkwijzer makkelijker wordt om te begrijpen en te gebruiken. Totdat de nieuwe Werkwijzer wordt gepubliceerd kan de huidige gebruikt blijven worden. Als er belangrijke  veranderingen zijn, dan worden die door het UWV op de pagina van de Werkwijzer Poortwachter geplaatst. We hopen daarom dat de vernieuwde werkwijzer snel zal verschijnen. Het is op zich goed dat belangrijke wijzigingen als los bericht worden geplaatst, maar re-integratie is een complex samenspel van vele regels en als het een wijzigt, dan heeft dit meestal impact voor iets anders. Stel bijvoorbeeld dat de wetgeving met gewijzigde re-integratieregels voor het tweede ziektejaar voor MKB-bedrijven wordt aangenomen, dan sijpelen de gevolgen ervan de gehele werkwijzer door.